Posted on

AUDI A1 SE GASI NAKON OVE GENERACIJE

U vremenu kada tržište manijakalno traži sve više SUV i crossover modela, obični kompakti i sedani izumiru. Segment malih gradskih automobila je naročito pogođen te su mnogi proizvođači već objavili svoje planove da modele B-segmenta u bliskoj budućnosti penzionišu. Audi je posljednji među proizvođačima koji je potvrdio da će njihov polazni model biti ugašen na kraju ove generacije.

U velikom intervjuu za Automotive News, CEO Audija, Markus Duesmann je potvrdio da će A1 biti ugašen nakon što ova generacija dođe do kraja svog životnog vijeka. Koliko smo uspjeli razumjeti Duesmannove riječi, on nije isključio mogućnost da će Audi imati svoj mali gradski auto, ali zasigurno neće koristiti motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

„Mnogo toga će se desiti s uvođenjem Euro 7 norme. Znamo da će biti veoma teško ponuditi SUS motore u manjim segmentima jer će troškovi značajno porasti. S tim u vezi, A1 neće imati direktnog nasljednika. Ukoliko Euro 7 normativi ne budu prestrogi, dopustit će nam da investiramo više u e-mobilnost.“, zaključio je Duesmann.