Posted on

BMW PONOVO DIŽE PRAŠINU: XM CONCEPT SA 750 KS JE NOVI "FLAGSHIP" KOMPANIJE

Concept XM najavljuje novi produkcijski model iz sportskog M odjeljenja. BMW je objavio fotografije i tehničke detalje novog SUV koncepta, kao najavu budućeg serijskog modela koji će debitovati 2022. godine.

Concept XM je nastao u M odjeljenju bavarskog proizvođača, a u skladu sa aktuelnim trendovima, vozilo je elektrifikovano. U pitanju je plug-in hibrid čiji se pogonski sklop sastoji od konvencionalnog V8 motora i električnih agregata.

Ukupna snaga hibridnog sistema je 750 KS (551 kW), a maksimalni obrtni moment dostiže 1.000 Nm. Očekuje se da će to biti dovoljno da ovaj automobil do stotke stigne za oko 4 sekunde. BMW nije precizirao specifikacije pojedinih komponenti pogonskog sklopa, kao ni kapacitet baterije, ali je naveo da XM može da se kreće i samo na struju i da u tom režimu rada prelazi maksimalno 50-ak km.

Dizajneri su se potrudili da se Concept XM vizuelno razlikuje od aktuelne ponude BMW-a. Prednji dio vozila je dosta visok, sa ogromnom maskom uokvirenom LED osvjetljenjem, dok su farovi izrazito tanki i oblikovani kao kod sportskih automobila. Zadnji dio je takođe specifičan, sa izduženim LED stop svjetlima koja se prostiru duboko u zadnje blatobrane. Utisku masivnosti vozila doprinose i velike, 23-inčne alu felge.

U unutrašnjosti dominiraju površine presvučene kožom, dok je komandna tabla u potpunosti digitalizovana. BMW je za 2022. najavio produkcijsku verziju ovog moćnog SUV-a, čija bi cijena trebalo da se kreće oko 150.000 eura.

Izvor: B92