Posted on

BRABUS PREUREDIO MAYBACH GLS I PODIGAO MU SNAGU NA 800 KS

Prije dvije godine, Mercedes je predstavio GLS u Maybachovoj izvedbi. Maybach je brend koji je kroz godine stekao epitet proizvođača najluksuznijih automobile na svijetu. Trenutno, u Maybachu gledaju u budućnost i okreću se elektrifikaciji. Brabus, tuning kuća koja je specijalizirana za modifikacije Mercedesovih automobila želi da uživa u momentu i iskoristi vrijeme dok još uvijek imaju šta da “tuniraju”. Najnovija kreacija iz Brabusa nosi oznaku 800, a baziran je na modelu GLS 600 4Matic.

GLS je dobio opsežan paket vizuelnih izmjena. Za izradu novih dijelova, korištena su karbonska vlakna koja su doprinijela i aerodinamičkim svojstvima automobila, a sve to bez dodavanja mase. Tako je GLS dobio novi aerodinamično dizajniran body kit sa prednjim spliterom i prednjim usisnicima, koji doprinose stabilnosti prednjeg kraja na višim brzinama. Umjesto sjajnog kroma, Brabus je ubacio visokosjajne elemente u Shadow nijansi sive koja se stapa sa crnom bojom automobila. Straga, stavljen je novi centralni difuzor s prorezima za Brabusov sportski izduv.

Pored vizuelnih nadogradnji, Maybach GLS je dobio i masivni skok u performansama. Sa fabričkih 557 KS i 730 Nm obrtnog momenta, Brabus je podigao cifre na brutalnih 800 KS i 950 Nm obrtnog momenta. Te cifre su dovoljne da “katapultiraju” GLS iz mjesta do 100 km/h za samo 4,5 sekundi. Iako to nije na razini superautomobila, GLS je “grdosija” pa su ove cifre i više nego impresivne. Brabus je pod haubu smjestio dva njihova turbo punjača koji “guraju” 4.0 litarski V8, a njegova maksimalna brzina je limitirana na 300 km/h.