Posted on

DA LI JE OVO NAJBRŽI AUDI RS6 NA SVIJETU?

Audijev automobil za sve prilike, RS6 Avant je već super automobil prerušen u karavan čak fabričkoj izvedbi. To ne znači da će se tuneri radije usredotočiti na druge automobile budući da 4.0 litarski V8 s dva turbo punjača ima puno raspoloživog potencijala za oslobađanje mnogo više snage. Pacific German i VF Engineering udružili su se i razvili jedinstveni RS6 koji bi se odlično pokazao i u utrci protiv moćnog Bugatti Veyrona.

S mnoštvom nadogradnji, brzi porodični karavan sada raspolaže s više od 1.000 KS i više od 1.000 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da pomičete planine. Radikalno modifikovani karavan iz Ingolstadta ima sve komponente TTE-ove turbo nadogradnje i Eventurijev usis zraka do jačih interkulera i remapiranog ECU-a. Agresivniji zvuk motora dolazi zahvaljujući Akrapovičevom titanijumskom auspuhu uz zadržavanje originalnog izgleda s dvostrukim ovalnim krajevima izduvnog sistema, karakterističnim za RS modele.

Tu su i neke kozmetičke izmjenr pa tako RS6 Avant dolazi sa suptilnim body kitom i ne tako suptilnim naljepnicama, dok su standardni točkovi zamijenjeni i stavljen je 22-inčni set sa završnom bojom brušene bronze. Promjene zaokružuju novi stabilizatori iz ABT Sportslinea i modifikovani volan presvučen alkantarom i karbonskim vlaknima u kombinaciji sa kontrolama mjenjača.

Ovaj monstruozni karavan postiže brzinu od 100 km/h iz mjesta za samo 2,7 sekundi i nastavit će ubrzavati do preko 340 km/h. S ovim impresivnim brojkama, RS6 će moći držati korak s Porscheom 911 Turbo na autoputu umjesto da se mora sklanjati u desnu traku kako bi ga pustio da prođe.

Cijena ovog zadovoljstva nije poznata, ali možemo samo da zamišljamo koliko su koštale sve nadogradnje. Cijena standardnog RS6 Avant u Bosni i Hercegovini kreće od 231.122,72 KM, a da bi došao na ovaj nivo, potrebno je čitavo bogatstvo.