Posted on

FORD PERFORMANCE RAZVIJA NOVI MUSTANG GT3

Ford Mustang, kultni sportski automobil koji je definisao segment „pony“ automobila, predvodit će Fordov povratak na svjetsku scenu kružnih trka. Ford Performance priprema trkačku GT3 verziju automobila kojeg takmičarski debi očekuje 2024. godine. Ford Performance je najavio da će se njihov Mustang GT3 takmičiti u okviru IMSA šampionata, što uključuje i legendarnu trku 24 sata Dejtone.

Novi Mustang GT3 će biti udruženi projekat Ford Performance odjeljenja i njihovog dugogodišnjeg partnera u svijetu trka, Multimatic Motorsporta. Fabrički tim će se takmičiti s dva automobila u IMSA GTD Pro klasi, ali će Mustang GT3 biti dostupan i privatnim timovima koji će takođe moći da se takmiče u okviru istog šampionata.

Fordov novi trkački auto će koristiti 5.0 litarski V8 motor koji je razvio Ford Performance, a sklapa ga ni manje ni više nego Fordov dugogodišnji partner – M-Sport iz Engleske. M-Sport ima bogato iskustvo u automobilizmu, a najpoznatiji su po vođenju Fordove kampanje u WRC šampionatu. Ford i M-Sport su ostvarili brojne uspjehe u reliju, a posljednji je došao na nedavno završenom Reliju Monte Karlo na kojem su osvojili prvo, treće i peto mjesto.

Pored vrhunskog GT3 automobila, Ford Performance radi i na novoj GT4 izvedbi Mustanga koji će biti nuđen privatnim timovima s manjim budžetom. Aktuelni model je postigao dosta uspjeha širom svijeta, a očekivanja od novog modela su izuzetno visoka. Ford planira da sa novom generacijom dodatno učvrsti svoju poziciju među proizvođačima u GT4 klasi i proširi svoju klijentelu.