Posted on

HYUNDAI MOTOR GROUP DOBIO NOVOG PREDSJEDNIKA

Iz poslovne grupacije Hyundai Motor Group (HMG, u nastavku Grupacija), koja je vlasnik proizvođača automobila Hyundai Motor Company i Kia Motors te Hyundai Mobis, koji je prva ugradnja i dobavljač rezervnih dijelova za vozila Hyundai i Kia, nedavno su saopštili da je Euisun Chung, dosadašnji izvršni podpredsjednik Grupacije, preuzeo vođenje. Dosadašnji predsjednik Mong-Koo Chung postao je njen počasni predsjednik.

Grupacija će pod vodstvom Euisuna Chunga, koji je bio predsjednik Kia Motors od 2005. do 2009. godine, otvoriti novo poglavlje u svojoj istoriji. Prihvatanjem vizije ‘Zajedno za bolju budućnost’ razvijaće i sticati ključne tehnologije kao i  kapacitet za prevazilaženje tržišnih nesigurnosti, uključujući i COVID-19.

Usmjerenje Grupacije na stranke, čovječanstvo, budućnost i društveni doprinos
Prilikom stupanja na novi položaj je Euisun Chung predstavio buduće usmjerenje Grupacije koje će biti fokusirano na stranke, čovječanstvo, budućnost, i društveni doprinos.

U fokusu svih aktivnosti biće klijent koji će se moći posvetiti samom sebi
“Svi naši ciljevi i napori moraju biti usmjereni ka klijentu. Prvi korak do zadovoljstva klijenta je da mu odličnim kvalitetom naših proizvoda i usluga omogućimo da se fokusira na svoj život,” rekao je novi predsjednik Chung. U proteklim godinama Chung je naglašavao pristup usmjeren ka klijentu i njegovom zadovoljstvu, a taj koncept zamišljen je šire – na cijelo čovječanstvo.

Doprinijeti snovima čovječanstva o sigurnom i slobodnom kretanju i životu u miru
“S ciljem omogućavanja slobodnog kretanja i blagostanja čovječanstva razvijaćemo najinovativnije i najpouzdanije tehnologije autonomne vožnje s kojima ćemo omogućiti potpuno novo iskustvo mobilnosti,” rekao je novi predsjednik. Chung je vođa preobrazbe Grupacije od proizvođača automobila do pružaoca rješenja mobilnosti. Grupacija će ponuditi rješenja za mobilnost koja će biti prilagođena životnom stilu klijenata i omogućiti joj liderski položaj na tržištu na različitim područjima, kao što su npr. autonomna vožnja, elektrifikacija, vodikove gorive ćelije, robotika i urbana zračna mobilnost (UAM – Urban Air Mobility).

Grupacija je zajedno s kompanijom Aptiv nedavno osnovala Motional Inc., koji će razvijati najnoviju tehnologiju za potpunu autonomnu vožnju. Grupacija i inače sarađuje s brojnim globalnim partnerima u pružanju rješenja mobilnosti, koja će zadovoljiti različite potrebe klijenata širom svijeta. Euisun Chung vrlo vjeruje u razvoj i upotrebu vodikove energije i najavljuje rast vodikovog ekosistema, s masovnom upotrebom tehnologije vodikovih gorivih ćelija ne samo u automobilima.

Postati kompanija koju cijene zbog dijeljenja svojih plodova s klijentima
Predsjednik Chung je naglasio i značaj društvene pomoći zajednicama u kojima posluje Grupacija, a koje se odražavaju u vidu njene dugotrajne posvećenosti zajednicama i budućim generacijama.

“Hyundai Motor Group želi postati kompanija koja će realizirati snove čovječanstva o sigurnom i slobodnom kretanju i životu u miru, ali ujedno i kompanija koja dijeli plodove svog rada s klijentima širom svijeta.”

Grupacija će graditi zdraviju korporativnu kulturu pomoću opunomoćenja zaposlenih i vodoravne komunikacije
Preobrazba Grupacije događa se i interno, s naglaskom na prilagodljivosti i okretnosti karakterističnoj za tehnološke kompanije. Pod Euisunovim vodstvom Grupacija će osnažiti svoje napore usmjerene u zdraviju korporativnu kulturu koje će ostvarivati opunomoćenjem svojih zaposlenih i jačanjem vodoravne komunikacije.

“Ako svaki zaposleni bude sebe smatrao pionirom na svom području i kanalizirao tu pozitivnu energiju u naš rast i rast budućih generacija uvjeren sam da ćemo iskoristiti nove prilike koje nam pruža svaka vsaka kriza,” rekao je Chung. “Gajićemo korporativnu kulturu koja poštuje komunikaciju i autonomiju. Lično ću pomoći da zadržimo kreativnu radnu sredinu u kojoj se poštuju talenti omogućava im se da ostvare svoje ideje.”

Grupacije će i pojednostaviti svoje procese donošenja odluka kako bi postali brži i transparentniji, a i ojačali komunikaciju s tržištem i time povećali vrijednost kompanije.

Euisun Chung zadnje dvije godine izvršni podpredsjednik Grupacije
Chung je u zadnje dvije godine kao izvršni podpredsjednik postao poznat po svojoj inovativnoj viziji i uspješnom vođenju Grupacije. Kao predsjednik je poboljšao poslovanje Kije na rekordni nivo, ostvario rast Hyundaija tokom globalne finansijske krize i kao podpredsjednik uspješno lansirao luksuzni brend Genesis.

Dosadašnji predsjednik Mong-Koo Chung postao počasni predsjednik
Mong-Koo Chung, novi počasni predsjednik Grupacije, poznat je po zbog dostignuća u napretku globalne automobilske industrije, zbog čega je ove godine primljen u Automobilsku kuću slavnih (Automotive Hall of Fame in 2020). Korporaciju Kia Motors je u Grupaciju uključio tokom azijske finansijske krize krajem 90-ih i napravio od nje globalno uspješan automobilski brend. Takođe je preobrazbom kompanija Hyundai i Kia pozicionirao Južnu Koreju među vodeće zemlje automobilske industrije.

Ključ do uspjeha grupacije Hyundai-Kia bila je njegova odluka da na prvo mjesto prioriteta postavi izradu kvalitetnih vozila. Počasni predsjednik Chung je u svim fabrikama širom svijeta postavio standardizirane sisteme za omogućavanje proizvodnje visokokvalitetnih vozila Hyundai i Kia, a pored toga za vrijeme njegovog mandata izgrađen je jedan od najvećih centara za istraživanja i razvoj na svijetu što je unaprijedilo njihovu konkurentnost.

Počasni predsjednik Chung uveo je i novu paradigmu održivog upravljanja, kada je u Grupaciju integrirao željezaru Hyundai Steel Co., što je doprinijelo maksimalnom iskorištavanju sinergija unutar Grupacije. Time su kao prvi na svijetu uspostavili poslovni sistem kruženja izvora.

Euisun Chung na novom položaju nastavlja porodičnu tradiciju, jer je njegov djed Juyung Chung bio osnivač Hyundaija, a otac Mong-Koo Chung je gore navedeni počasni predsjednik Grupacije.

Karijera Euisun Chunga
2018     Izvršni podpredsjednik, Hyundai Motor Group
2009     Podpredsjednik, Hyundai Motor Company
2005     Predsjednik, Kia Motors Corporation
2003     Vođa planiranja poslovnih strategija, Kia Motors Corporation
             Izvršni podpredsjednik, odjeljenje poslovnog planiranja, Hyundai Motor Company
2002     Viši podpredsjednik, odjeljenje prodaje u J. Koreji, Hyundai Motor Company
1999     Direktor nabave / odjeljenje za prodajnu podršku, Hyundai Motor Company