Posted on

OSMI ŠKODA STUDENTSKI AUTOMOBIL: ŠKODA AFRIQ

ŠKODA AFRIQ polijeće. Naziv koji je odabralo 25 učenika Strukovne ŠKODA akademije za osmi ŠKODA studentski automobil naglašava dvije važne teme: Rally verzija gradskog SUV modela ŠKODA KAMIQ, koji je razvijen u saradnji sa ŠKODA Motorsport timom, obilježava legendarni reli Dakar u Africi. Ime ŠKODA AFRIQ takođe je savršen izbor iz još jednog razloga; od početka ove godine ŠKODA AUTO je odgovorna za sve aktivnosti Volkswagen grupe u Sjevernoj Africi.

Ove godine, po prvi put u historiji tradicionalnog projekta, učenici strukovnih studija zajedno sa ŠKODA Motorsport timom rade na stvaranju osmog ŠKODA studentskog automobila, čime su iskoristili 120 godina iskustva u motosportu. Rally verzija gradskog SUV modela ŠKODA KAMIQ, koja po prvi put služi kao osnova za studentski automobil, poprima izgled vozila koja se takmiče na legendarnom Dakar Rally-ju. Korijeni tradicionalnog relija na duge staze leže u pustinjama sjeverne i zapadne Afrike.

Od prvog poteza olovkom, učenici strukovnih studija sami razvijaju spektakularno dizajnirane predmete. AFRIQ je dugačak 4.362 milimetra i ima međuosovinsko rastojanje od 2.649 milimetara. Učenici ugrađuju mnoge nove, neobične ideje uz podršku predavača ŠKODA Strukovne škole, inžinjera i iskusnih radnika iz područja tehničkog razvoja, dizajna i proizvodnje, kao i po prvi put uz pomoć ŠKODA Motorsport tima. Vođa tima Zdeněk Stanke iz ŠKODA akademije naglašava: „Divno je vidjeti koliko entuzijazma i kreativnosti naši učenici unose u ovaj projekat. U saradnji sa profesorima, koji su potpuno posvećeni našim učenicima i marljivo rade s njima na detaljima, učesnici projekta svake godine smišljaju ideje koje iznenade i stručnjake. Učenici uvijek uspevaju da svom automobilu iz snova daju jedinstven karakter.“

ŠKODA AUTO vodi Volkswagen Grupu u sjevernoj Africi
Osmi ŠKODA studentski automobil takođe odražava odgovornost ŠKODA AUTO za regiju Sjeverne Afrike. Nakon Indije i Rusije, češki proizvođač automobila sada je odgovoran za sve aktivnosti Volkswagen grupe u Egiptu, Tunisu, Maroku i Alžiru. Pod vodstvom Arwa Oeljeklausa, kompanija razvija nova tržišta s potencijalom rasta u ovoj regiji od 1. januara 2021. godine. Projekat je jedan od tri glavna prioriteta nove korporativne strategije „NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030“. Pod parolom ISTRAŽI, ŠKODA AUTO nastoji da postane vodeći evropski proizvođač automobila u Indiji, Rusiji i sjevernoj Africi do 2030. godine.

Arwa Oeljeklaus, rukovodilac ŠKODA AUTO sektora za Sjevernu Afriku, kaže: „Nazivom novog ŠKODA studentskog automobila AFRIQ i odavanjem počasti korijenima relija Dakar na afričkom kontinentu, učenici takođe skreću pažnju na novododijeljenu odgovornost ŠKODA AUTO za sjevernoafričku regiju. Kao u Indiji i Rusiji, takođe želimo da primjenimo našu stručnost na regije sa dinamičnim rastom u Africi kako bismo mogli efikasno da iskoristimo postojeće sinergije za Grupu.“

ŠKODA iskustvo na reliju Dakar
KODIAQ je 2018. godine postao prva ŠKODA ikada koja je učestvovala u vjerovatno najzahtjevnijem reliju na svijetu. Veliki ŠKODA SUV korišten je u Južnoj Americi kao vozilo podrške češkom timu BARTH Racing. Nemodifikovani serijski model prošao je gotovo 10.000 kilometara dugu rutu kroz Peru, Boliviju i Argentinu bez ikakvih problema – na visinama većim od 4.500 metara na nekim dijelovima. 2021. godine na reliju Dakar u kategoriji Classic učestvovao je ŠKODA 130 LR, bivši reli radni automobil iz 1980-ih. Do cilja je stigao nakon više od 7.600 kilometara kroz Saudijsku Arabiju, slaveći etapnu pobjedu i nekoliko trećih mjesta.

Polaznici Strukovne ŠKODA škole u Mladá Boleslav planiraju, razvijaju i grade spektakularni koncept automobil svake godine od 2014. godine. Projekat studentskog automobila jedinstvena je inicijativa u Češkoj i pruža kvalifikovanim budućim radnicima priliku da pokažu svoje talente i sposobnosti u saradnji sa stručnjacima iz proizvodnog, dizajnerskog i drugih sektora kompanije. To učenicima daje uvid u mnoga različita područja. Uče da rade na projektima kao dio tima, kombinuju planiranje i praktičnu upotrebu i prezentuju svoj rad članovima Uprave. Studentski automobil jedan je od najvažnijih projekata ŠKODA akademije i impresivno pokazuje visok kvalitet obuke u Strukovnoj školi u Mlada Boleslav, koja je osnovana 1927. godine.