Posted on

OVO JE NOVI PORSCHE 911 GT3

Iako nije zvanično predstavljen, Porsche je dopustio glavnoj voditeljskoj zvijezdi emisije Top Gear da pobliže upozna i sa nama podijeli snimke novog 911 GT3. Iako smo ga u zadnjih nekoliko mjeseci često viđali, ali pod kamuflažnom folijom, Porsche 911 GT3 je sada otkriven bez trunke kamuflaže te imamo priliku da prije zvanične premijere vidimo sve novosti i izmjene u odnosu na odlazeći 911 GT3.

Porsche ima bogatu trkačku historiju te njihov 911 RSR GTE osvaja titule širom svijeta. Novi 911 GT3 je u velikoj mjeri inspirisan svojim trkačkim „bratom“ te je dizajn prednjeg kraja dosta sličan, ali naravno u nešto suptilnijoj varijanti jer u Porscheu nemaju za cilj izgubiti svakodnevnu upotrebljivost ovog automobila. Straga, 911 GT3 za sada ima standardni spojler, dok nešto veće aerodinamičke dodatke možemo očekivati u RS izvedbi.

Ukoliko niste ljubitelj velikih spojlera, a žarko želite 911 GT3, Porsche je mislio i na vas. Porsche će ponovo u ponudi imati i „touring“ verziju koja će biti više inspirisana starijim generacijama. Umjesto krila, 911 GT3 će imati „pačiji rep“, a vrlo vjerovatno će u svom nazivu nositi sufiks „Classic“.

Snaga će biti povećana za 10 KS u odnosu na aktuelni GT3. Pokretaće ga i dalje 4.0 litarski atmosferski motor sa 510 KS, a prenos snage će vršiti šestostepeni manuelni mjenjač ili sedmostepeni PDK automatik s dvostrukim kvačilom. Ipak, modeli s PDK mjenjačem će i dalje imati opciju manuelnog promjena stepena prenosa jer će na centralnom tunelu imati klasičnu ručicu mjenjača.