Posted on

BOTTAS NA POLE POZICIJI ZA VN AUSTRIJE

Mercedesov Valtteri Bottas sutrašnju će Veliku nagradu Austrije krenuti s prve startne pozicije. Pole position je ostvario vremenom 1’02.939. Uz njega u prvom startnom redu sutra će biti njegov momčadski kolega Lewis Hamilton. Treće najbolje vrijeme je ostvario Max Verstappen. Ferrarijev Sebastian Vettel nije prošao u Q3, a njegov momčadski kolega Leclerc bio je sedmi.

Q1
Čim se pojavila zelena zastava, koja je označila početak prvih kvalifikacija ove sezone, na stazu je krenuo Williamsov Nicholas Latifi i oba vozača Alfa Romea. Oni su ujedno i prvi koji su postavili vremena, a najbrži je bio Antonio Giovinazzi s 1’05.478. S vremenom su i drugi vozači izlazili po svoje prve krugove. Racing Pointov Lance Stroll skinuo je Giovinazzijevo vrijeme s 1’04.678. Prvi od vozača iz top momčadi, koji je postavio vrijeme, bio je Max Verstappen iz Red Bulla (1’04.326). Dvije desetinke iza njega smjestili su se redom Sainz, Perez, Bottas, Vettel, Norris i Gasly, a oni su, zanimljivo, svi bili unutar desetinke. Kasnije se Hamilton ugurao između Verstappena i Sainza. Nakon prvih pokušaja u zoni opasnosti od ispadanja bili su Raikkonen, Magnussen, Russell i Grosjean. Haasov Kevin Magnussen požalio se da mu je na stazi zasmetao Leclerc.

U drugom je krugu pokušaja Lance Stroll odvezao do tada najbrže vrijeme 1’04.309. Kasnije je njegovo vrijeme skinuo Verstappen (1’04.024), pa su se onda Bottas (P2) i Hamilton (P3) smjestili iza Nizozemca. Od ispadanja uspio se spasiti jedino Haasov Romain Grosjean, a u drugu kvalifikacijsku rundu nisu prošli Magnussen (Haas), Russell (Williams), Giovinazzi (Alfa Romeo), Raikkonen (Alfa Romeo) i Latifi (Williams). Russellu je nedostajalo 0.078s da svoj Williams odvede u Q2.

Q2
Drugu kvalifikacijsku rundu otvorili su Mercedesovi vozači, a odmah nakon njih i ostatak grida krenuo je na stazu. Hamilton je bio najbrži s vremenom 1’03.325, a osim njega ispod 1’04 spustili su se i Bottas, Stroll, Perez i Norris. Blizu te granice došao je i Renaultov Daniel Ricciardo. Max Verstappen jedini je izašao na medium gumama te je nakon drugog pokušaja ostvario šesto vrijeme do tad. U zoni opasnosti od ispadanja našli su se Gasly, Kvyat, Albon, Ocon i Grosjean.

U drugim pokušajima brzih krugova Valtteri Bottas popravio je svoje vrijeme na 1’03.015 te prvi put ovog vikenda nadmašio svog timskog kolegu. Hamilton je zaostajao tek osam stotinki. Alexander Albon iz Red Bulla uspio se spasiti od ispadanja skočivši na visoko treće mjesto. Taj njegov skok bio je ‘poguban’ za Ferrarijevog Sebastiana Vettela koji nije prošao u Q3. Njegov momčadski kolega Leclerc bio je deseti što ga je prilično začudilo. Osim Vettela u Q3 nisu prošli redom Gasly (AlphaTauri), Kvyat (AlphaTauri), Ocon (Renault) i Grosjean (Haas).

Q3
Na početku treće kvalifikacijske runde na stazu su krenuli svi osim Strolla i Ricciarda. Valtteri Bottas spustio se prvi i jedini ispod 1’03 s vremenom 1’02.939, Lewis Hamilton je zaostajao desetinku. Treći je bio Verstappen, koji je zaostajao više od šest desetinki, a četvrti Albon kojemu je do Bottasa nedostajala gotovo sekunda.

Tri minute prije kraja svi su krenuli po posljednje brze krugove danas. Valtteri Bottas izletio je na šljunak i izazvao žutu zastavu. Međutim, nije došlo do nikakvog oštećenja. Hamilton nije popravio svoje vrijeme tako da je Bottasu vrijeme od prije dominatno donijelo prvi pole position ove sezone i rekord staze Red Bull Ring. Verstappen je ostao treći.

McLarenov Lando Norris uspio se ugurati na odlično četvrto mjesto ispred Alexandera Albona. Šesti je bio Racing Pointov Sergio Perez, sedmi Ferrarijev Charles Leclerc. Osmi je bio McLarenov Carlos Sainz, deveti Racing Pointov Lance Stroll, a krug deset najbržih zatvorio je Daniel Ricciardo iz Renaulta. Kasnije smo čuli kako je Ricciarda omela žuta zastava koju je izazvao Bottas.

Velika nagrada Austrije počinje sutra u 15:10 sati.

Izvor: F1-Puls.hr