Posted on

VASILIJE JAKŠIĆ PREDSTAVIO NOVI AUTOMOBIL ZA DRUGI POHOD NA TITULU PRVAKA EVROPE

Crnogorski automobilista, Vasilije Jakšić, u vinariji Storia di Pietra, održao je svečano predstavljanje novog automobila s kojim će u narednoj sezoni ponovo krenuti u pohod na drugu titulu prvaka Evrope u karijeri. Kotoranin je historijski uspjeh za Crnu Goru postigao već prošle godine, učinivši nešto što niko nije prije njega, a i u narednoj godini ima isti cilj.

Nakon što je 2022. godine osvojio titulu prvaka Evrope na posljednjoj trci u Buzetu, Jakšić je odlučio da proda svoj šampionski Mitsubishi Lancer EVO 9 i krene u lov za novim, još većim izazovom. Pred njim je sada potpuno nova trkačka sprava, fabrički automobil koji priprema Hyundai Motorsport, a koji se dokazao višestrukim titulama u Svjetskom touring šampionatu, ali i u brdskim šampionatima. Hyundai i30 N TCR koji je sada u Jakšićevom vlasništvu je zapravo šampionski automobil kategorije 1 za 2023. godinu, a u Crnu Goru je stigao iz Sjeverne Makedonije, gdje je bio u vlasništvu Jakšićevog dobrog prijatelja Igora Stefanovskog.

Na promociju su stigli brojni Jakšićevi prijatelji, partneri i kolege trkači, a događaj je izazvao i veliku medijsku pažnju. Svaki Jakšićev nastup u 2022. se pomno pratio, a crnogorska javnost je s nestrpljenjem isčekivala izvještaje s trka, pratila prenose uživo, kao i rezultate na internetu, prateći šta njihov zemljak radi širom Evrope.

Jakšićeva očekivanja od naredne sezone su velika. Pred njim je i ovoga puta veliki izazov. Iako je 2022. svaka staza bila nova, olakšavajuća okolnost je bila vrhunsko poznavanje Mitsubishi Lancera s kojim se takmičio, a ovoga puta je situacija obrnuta. U ovom pohodu, Jakšić će morati što prije da se adaptira na novi automobil koji ima 350 KS koje šalje samo na prednje točkove putem sekvencijalnog mjenjača, za razliku od Mitsubishija koji je bio nekih 70 KS jači, ali je imao i pogon na sva četiri točka, kao i dogbox mjenjač.

No prema prvim testovima, Jakšić se već sada u Hyundaiu nalazi u svojoj zoni, obzirom na to da je na posljednjoj trci Šampionata Crne Gore i Prvenstva Hrvatske voženoj u Dubrovniku slavio u ukupnom poretku trke, a onda je ostvario i vrhunski rezultat na revijalnoj trci u Skradinu gdje je bio najbrži od vozača s TCR automobilima.

U našem intervjuu od prije skoro dvije godine, Jakšića sam predstavio kao budućeg evropskog prvaka, iako je to bilo prije samog početka sezone. Nisam to tek tako rekao. Znao sam da će tako biti. Znajući njegovu čistu brzinu, u kombinaciji s velikim talentom i željom za uspjehom, nisam vidio nikoga drugog kao mogućeg rivala. Sada ga najavljujem kao budućeg dvostrukog evropskog prvaka. I ne zato što hoću da se poslužim istim trikom, već ponovo uzimam u računicu sve moguće faktore. Povremeno vozim trke koliko mogu i kad mogu i imam mnogo neostvarenih želja kada je autosport u pitanju. Jedna od tih želja sigurno ne bi bila da se takmičim protiv ovakvog Jakšića u ovom automobilu. Ne želim biti u koži njegovih rivala. Sretno dragi prijatelju, vidimo se u Buzetu na proslavi!