Posted on

BRDSKA TRKA VLASENICA 2020. OTVARA SEZONU BRDSKIH TRKA U BIH

Svake godine, kada se završi automobilistička sezona, svi već tada počnemo da se žalimo kako je pred nama duga i dosadna zimska pauza. Nakon ove godine, molimo sve vas da se više nikada ne požalimo na zimsku pauzu jer ona je praktično neprimjetna u odnosu na ovu pauzu koja je prouzrokovana epidemijom virusa COVID-19.

U cijelom svijetu, automobilizam se polako vraća u akciju. U regionu, Crna Gora, a zatim i Hrvatska su započele svoje sezone brdskih trka, u protekle dvije sedmice i u Bosni i Hercegovini su vožene dvije trke autoslaloma. Naredne sedmice, u Bosni i Hercegovini će konačno biti otvorena sezona šampionata na brdskim stazama. Vlasenica će ugostiti otvaranje šampionata nakon skoro godinu dana od posljednje trke, vožene u Banja Luci u septembru 2019. godine.

Najdužu pauzu između dvije brdske trke u postratnoj historiji BiH će prekinuti trka koja je već godinama domaćin. AMD Vlasenica je čak i u ovim teškim vremenima smogao snagu da održi tradiciju i organizuje trku. Staza Vlasenica je duga 5.650 metara, uz minimalnu širinu od 6 metara. Planirano je da se u subotu, 15.8.2020. godine voze dva treninga, a u nedjelju 16.8.2020. voze dvije vožnje trke. Proglašenje pobjednika će tradicionalno biti održano na gradskoj trgu u Vlasenici.

Shodno epidemiološkoj situaciji, organizator će preuzeti sve potrebne mjere zaštite i prevencije koje preporučuju entitetski krizni štabovi u Bosni i Hercegovini, a ovim putem i mi apelujemo i na takmičare i publiku da budu oprezni i pridržavaju se mjera, kako bismo poslali lijepu sliku o sportu koji toliko volimo.