Posted on

George Russell mijenja Hamiltona u Mercedesu!

Britanski vozač Williams F1 tima, George Russell, ovoga vikenda će „uskočiti“ u kokpit šampionskog bolida Formule 1. Nakon što je jučer objavljeno da će Lewis Hamilton propustiti trku jer je zaražen korona virusom, Mercedes je danas objavio kako će njegova zamjena biti George Russell, šampion Formule 2 iz 2018. godine i velika uzdanica Mercedesove akademije.

Britanac će tako imati priliku da iz najgoreg bolida na gridu, što Williams i ove godine sigurno jeste, uskoči u bolid koji je na 15 trka ostvario čak 13 pobjeda. Ove godine, pobjede su im izmakle samo na Silverstoneu i Monzi, kada su slavili Max Verstappen (VN 70 Godina Formule 1) i Pierre Gasly (VN Italije).

U svojoj F1 karijeri, Russell nije imao previše sreće. Iako je tokom čitave prošle sezone bio ubjedljivo brži od Roberta Kubice, na kraju je ipak jedini Kubica uspio upisati bodove za Williams prošle godine. Ove godine je ponovo dosta brži od svog timskog kolege, Nicholasa Latifija, ali je Latifi i dalje ispred njega u generalnom plasmanu zbog boljeg plasmana koji je ostvario na VN Austrije kada je bio 11. Russell je najbolju priliku za bodove imao na VN Emilija Romanje kada je bio deseti uz objektivno sporije vozače iza sebe na toj trci, ali je zbog greške pod safety carom, udario u zid i na tužan način propustio priliku za prve bodove u karijeri.

Ipak, sudbina je pogledala Russella te mu daje vrlo vjerovatno posljednju šansu ove godine da dođe do poena, i to ne samo do poena već i prve pobjede u karijeri. U njegove sposobnosti i brzinu ne treba sumnjati, a kako je on član Mercedesove akademije te praktično njihov vozač, Russell je sasvim izvjesno veoma dobro upoznat sa Mercedesom F1 W11 te se nadamo kako će Russell zablistati ovog vikenda u Bahreinu.