Posted on

WRC ESTONIJA 2020: TANAK NAJBRŽI U SVOM „DVORIŠTU“

Ott Tanak će ući u historiju kao prvi pobjednik WRC Relija Estonija. Estonija je u WRC kalendar ušla nakon brojnih izmjena zbog pandemije korona virusa, a poslije višemjesečne pauze, WRC vozači su se vratili u akciju, a pauza je najmanje omela Otta Tanka. Estonac je u svojoj domovini bio najbrži već od prvog dana relija te ga niko nije mogao ozbiljnije ugroziti.

Najbliži pratilac mu je bio Craig Breen, timski kolega iz Hyundaija koji se povremeno pojavljuje u WRC šampionatu. Irac je ponovio svoj najbolji plasman u WRC koji je postigao još 2018. godine dok je nastupao za Citroen. Treće mjesto je pripalo aktuelnom lideru WRC šampionata, Sebastienu Ogieru, koji kao i da nije stigao u Estoniju da se bori za pobjedu, već da skuplja vrijedne bodove i održava svoju prednost u plasmanu.

Toyotin trojac je okupirao pozicije od trećeg do petog mjesta. Iza Ogiera, smjestio se Elfyn Evans. Velšanin vozi najbolju sezonu u karijeri i odlično drži priključak za vodećim u poretku – Ogierom. Peti je bio Kalle Rovanpera koji je silovito krenuo u reli, ali je na trećem brzincu napravio grešku koja je uticala na njegov tempo u nastavku relija, ali je pobjedom na power stageu izvukao maksimum i značajno povećao svoj bodovni saldo.

Do kraja šampionata biće vožena još samo tri relija, a naredni se vozi već za dvije sedmice u Turskoj.