Posted on

AUTOSLALOM ADA HUJA 2020: IZVRSTAN NASTUP BH. TAKMIČARA U BEOGRADU

U Beogradu je na karting stazi Ada Huja održana noćna trka autoslaloma. Ovo je jedinstven primjer na ovim prostorima, a kako se ovog vikenda vozi i kružna trka na Ušću, da bi izbjegli preklapanje takmičenja, organizator je odlučio da organizuje noćnu trku pod vještačkim osvjetljenjem.

Kako se radi o takmičenju koje se osim za Šampionat Srbije boduje i za CEZ šampionat u autoslalomu, na trci su nastupili i takmičari iz Bosne i Hercegovine. I ne samo da su nastupili, već su ostvarili impresivne rezultate – čak pet naših vozača se našlo u top 10 generalnog plasmana.

Pobjednik trke u generalnom plasmanu je Davor Sikima iz AKK Magnum za volanom Peugeota 106 GTI. Višestruki šampion Bosne i Hercegovine je izborio veliku pobjedu ispred Bojana Sijerkovića iz Srbije koji je kasnio osam desetinki za našim Sikimom.

Milen Simić je trku završio na četvrtom mjestu u generalnom plasmanu, a svega šest desetinki ga je dijelilo od mjesta na podijumu. Vozač AMKK Optima Motorsport iz Bijeljine je ostvario odličan plasman, a od bh. vozača, jedino je Sikima bio brži od njega.

Na petom mjestu generalnog plasmana je završio Jelenko Dragičević, takođe iz AMKK Optima Motorsport. On je za svojim timskim kolegom kasnio skoro jednu sekundu u konačnici, a njegovo peto mjesto je bilo i više nego sigurno u odnosu na šestoplasiranog Veljka Alempijevića.

Boriša Sikima, sin Davora Sikime je zauzeo sedmo mjesto, a za ocem – pobjednikom je kasnio nešto više od pet i pol sekundi. Boriša je vodio tijesnu borbu sa svojim sunarodnjakom, Aleksandrom Tadićem u Mini Cooperu S iz SAK Komotin Jajce, a na kraju je Sikima bio brži za minimalnih 0,013 sekundi.

Jedanaesto mjesto generalnog plasmana je pripalo još jednom velikom šampionu Bosne i Hercegovine u autoslalomu. Ivica Malić, vozač SAK Komotin Jajce, u Beogradu je bio šesti najbrži bosanskohercegovački takmičar, a za prvoplasiranim Sikimom je kasnio 6,608 sekundi.

Malićev timski kolega, Dragan Straživuk je stigao do 25. mjesta u generalnom plasmanu uz zaostatak od 20,770 sekundi za Sikimom. Straživuk je inače jedan od bržih vozača u bh. šampionatu, ali u Beogradu ipak nije imao pravi tempo, no u svakom slučaju je i njegov rezultat vrijedan hvale.

Još jedan vozač AKK Magnum iz Istočnog Sarajeva je ostvario plasman u Beogradu. Nenad Knežević u Opel Corsi C GSi je bio svega 0,023 sekundi brži od svog timskog kolege, Roberta Valke, također u Corsi C GSI. Kneževiću je pripalo 34. mjesto, a Valki 35. mjesto generalnog plasmana.

Posljednji takmičar iz BiH je Branko Lađević iz AMKK Optima Motorsport Bijeljina. On je za volanom Opel Kadetta stigao do 63. pozicije u generalnom plasmanu.

Naši slalomaši već narednog vikenda su ponovo u „akciji“ kada se vozi slalom u Trebinju u organizciji AMKK Leotar Trebinje, a osim za šampionat BiH, takmičenje se boduje i za CEZ šampionat.