Posted on

AUTOSLALOM ISTOČNO SARAJEVO 2020: TADIĆ BEZ PREMCA

AUTOSLALOM ISTOČNO SARAJEVO 2020: TADIĆ BEZ PREMCA

U Istočnom Sarajevu održan je prvi autoslalom u organizaciji AKK Magnum iz Istočnog Sarajeva. Ukupno 66 takmičara je ostvarilo plasman na stazi od Vojkovića do Krupca, a najbrži je bio Aleksandar Tadić iz SAK Komotin Jajce. Uz najbrže ukupno vrijeme, Tadić je ostvario i najbrže pojedinačno vrijeme, te se može smatrati prvim rekorderom ove staze. Drugi je bio Vučko Bašić iz AMKK Leotar iz klase 8, dok je treća pozicija pripala pobjedniku slaloma u Jajcu, Zlatanu Dželiloviću.

U klasi 1, pobjedu je ostvario domaćin, Nedjeljko Škrba. Sa pola sekunde prednosti, Škrba je pobijedio rivala iz AMKK Leotar, Igora Milutinovića, dok je Milutinovićev kolega, Miloš Lečić, za Škrbom kasnio nešto više od dvije sekunde.

Pobjednik klase 2 je dobro poznato ime u bh. autoslalomu. Salko Duranović iz SAK Komotin Jajce je slavio ispred Harisa Memiševića iz SAK Spark Tuzla. Treće mjesto je takođe otišlo u ruke takmičara iz SAK Spark. Jasmin Babović je zauzeo najniži stepenik postolja. Vrijedno je spomenuti i nastup momaka iz Srbije. Na sedmom mjestu u klasi se nalazi Zoran Stojković, vozač AMSU Fanatik. Njegov timski kolega, Mihajlo Krčadinac je zauzeo dvanaesto mjesto, a na trinaestoj poziciji, trku je završio Živan Rakić iz Tuning kluba Beograd.

Muamer Julardžija je upisao novu pobjedu u klasi 3.  S nešto manje od osam sekundi zaostatka, na drugom mjestu, nalazi se Drago Pikula iz AMKK Leotar Jajce, dok je treći najbrži takmičar za Šampionat BiH bio Igor Kurajica, takođe iz AMKK Leotar Jajce. Ipak, u poretku klase, neovisno o šampionatu, treće mjesto je zauzeo Mihael Mohan, takmičar iz Srbije koji je nastupao za AMSU Fanatik. U klasi su nastupile i dvije dame. U mini dvoboju, pobjedu je odnijela Daliborka Vučinić iz AMKK Leotar koja je zauzela deveto mjesto, dok je na desetom mjestu bila Daliborka Knežević iz AKK Magnum iz Istočnog Sarajeva.

Šta se mora desiti kako bi Zlatan Dželilović doživio poraz u klasi 4? Šta god je potrebno, to se nije desilo u Istočnom Sarajevu te je Zlatan upisao još jedan trijumf, ovoga puta ispred Muradifa Dželilovića koji je bio sporiji nešto više od 6,5 sekundi. Treći je bio Mirza Žabić iz SAK Spark Tuzla. Petar Studen i Nikola Vetić iz Tuning kluba Beograd su ostvarili četvrto i šesto vrijeme klase.

Davor Sikima je slavio sigurnu pobjedu u klasi 5. Iako bi bio sretniji da je na domaćem terenu slavio i u generalnom plasmanu, Sikimi je izmagao podijum za nepunu desetinku. Ipak, u konačnici, Sikima ima razloga biti zadovoljan, kako svojim rezultatom, tako i samom debitantskom trkom njegovog kluba u svojstvu organizatora. Drugi je bio Jelenko Dragičević iz AMKK Optima Motorsport iz Bijeljine, dok je treći bio Saša Vujičić, vozač AMKK Leotar. Od gostiju iz Srbije, Nikola Isakov je bio najbrži na šestoj poziciji, dok je Aleksandar Isakov bio osmi, a obojica su nastupala za AMSU Fanatik.

Apsolutni pobjednik generalnog plasmana, grupe Sport i klase 6 je Aleksandar Tadić. Vrhunsko izdanje takmičara iz SAK Komotin Jajce potvrđuje i zaostatak drugoplasiranog u Šampionatu BiH. Đorđe Sekulović iz AK Garage78 je za raspoloženim i super brzim Tadićem kasnio preko 15 sekundi, a treći u domaćem šampionatu je bio Milen Simić. Sveukupno, Srđan Petrov je bio drugi sa nešto preko 6 sekundi zaostatka, a treće mjesto je pripalo Bojanu Sijerkoviću (obojica nastupaju za AMSU Fanatik). Osmo mjesto u klasi je pripalo Dejanu Karakliću iz legendarnog ASK Gina Bajina Bašta.

U klasi 7 nije bilo iznenađenja. Ivica Malić je slavio sigurnu pobjedu u klasi, a u generalnom plasmanu ovoga puta nije imao tako impresivan rezultat kao i inače. Ipak, slavni Malić je bez problema povećao vodstvo u poretku klase sa dvije vezane pobjede. Drugi je bio Nedeljko Baneka, a treći Dragan Baneka, predstavnici AMD Laktaši.

U najjačoj klasi, klasi 8, pobjedu je odnio Vučko Bašić iz AMKK Leotar. Boriša Sikima je odnio „srebro“ na domaćem terenu, dok je treći bio povratnik na stazu, Mitar Nedić koji je svoj prepoznatljivi Renault Clio dovezao na nešto manje od deset sekundi zaostatka za Bašićem.

Za šampionat BiH su planirana još dva slaloma. Naredni je na rasporedu 19.9.2020. u Trebinju, a organizator je AMKK Leotar. Već sedam dana kasnije, u Banja Luci će AK Garage78 organizovati posljednji ovogodišnji slalom, a koji za sada ima status pozivne trke.

Rezultati by timing.ba

Photo by Neven Berendika