Posted on

VN VELIKE BRITANIJE: HAMILTON S PUKNUTOM GUMOM DO POBJEDE!

Lewis Hamilton je slavio po treći put ove sezone. Ovoga puta, pobjedu je ostvario na svojoj domaćoj stazi u Velikoj Britaniji i to na veoma neobičan način. Dominantno izdanje je zamalo postalo noćna mora jer je u zadnjem krugu pukla guma na Hamiltonovom W11. Ipak, Hamilton je „dopuzao“ do cilja i sedme pobjede na domaćem tlu.

Drugo mjesto je pripalo Maxu Verstappenu u Red Bullu koji svojom brzinom nije bio ni blizu da ugrozi Mercedese, ali je profitirao nakon pucanja gume na bolidu Valtterija Bottasa. Verstappen je s druge strane bio van dometa za Charlesa Leclerca, odnosno slabašni Ferrari SF1000. Ipak, kako je profitirao Verstappen, tako je profitirao i nevjerovatni Leclerc koji je stigao do svog drugog podijuma u Ferrariju koji zaista nema performanse za takav rezultat.

Iznenađenje dana je Daniel Ricciardo koji je na kraju stigao na četvrto mjesto. Ovo je bila najbolja trka za Renault još od povratka u Formulu 1, a i Ricciardova od kako nastupa za francusku ekipu. Malo je nedostajalo da stigne i do podijuma jer je u zadnjem krugu drastično smanjio razliku za Leclercom. Top pet je kompletirao Lando Norris u McLarenu koji je vozio solidnu trku u kojoj nije previše rizikovao i pametno je koristio svaku šansu koja mu se pružila.

Naredna trka se vozi ponovo za sedam dana na istoj stazi Silverstone u Velikoj Britaniji.

  1. Lewis HAMILTON Mercedes
  2. Max VERSTAPPEN Red Bull Racing +5.856
  3. Charles LECLERC Ferrari +18.474
  4. Daniel RICCIARDO Renault +19.650   
  5. Lando NORRIS McLaren +22.277   
  6. Esteban OCON Renault +26.937   
  7. Pierre GASLY AlphaTauri +31.188   
  8. Alexander ALBON Red Bull Racing +32.670   
  9. Lance STROLL Racing Point +37.311   
  10. Sebastian VETTEL Ferrari +41.857