Posted on

NOVA ŠKODA FABIA STIŽE 2021.

Škoda je predstavila aktuelnu, treću generaciju Fabije 2014. godine. Češki automobil B-segmenta je jedan od najpopularnijih modela u svojoj klasi. Zahvaljujući pouzdanosti, kompaktnoj formi i relativno niskoj cijeni, stekla je status drugog najprodavanijeg automobila u Bosni i Hercegovini. Od nje je uspješnija samo Octavia, a miljenica bosanskohercegovačkog tržišta će na proljeće 2021. godine dobiti svoju četvrtu generaciju.

Gledajući prve rendere objavljene na portalu AutoBild, nova Škoda Fabia će evoluirati. Dizajn koji je implementiran sa faceliftom treće generacije će biti modifikovan kako bi automobil slijedio dizajnerski smjer Scale i nove Octavije. Četvrta generacija će biti bazirana na Volkswagenovoj modularnoj platformi MQB-A0 što će Fabiju učiniti širom, a očekujemo i da će biti nešto duža kako bi se obezbijedilo više mjesta za putnike na zadnjim sjedištima.

Još uvijek ne možemo defintivno govoriti o paleti motora s kojom će raspolagati nova Fabia. Osnov ponude će i dalje biti jednolitarski trocilindraš. Pretpostavljamo da će temelj biti 1.0 TSI motor dok je sudbina 1.0 MPI atmosferskog motora neizvjesna. O dizelskim motorima nema govora, ali je sasvim izvjesno da će Fabia dobiti i hibridni pogon poput Octavije.