Posted on

JAKŠIĆ KRENUO PO TITULU EVROPSKOG ŠAMPIONA

Kotorski automobilista Vasilije Jakšić dvije trke prije kraja prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama obezbijedio je titulu šampiona u Grupi 4, a sasvim je blizu velikog i istorijskog trijumfa u generalnom plasmanu. Već je stigao u slovenačku Ilirsku Bistricu, gdje će se narednog vikenda voziti pretposljednja osma trka.

“Krenuo sam na put ranije kako me niko ne bi ometao i kako bih se što bolje fokusirao na trku u Sloveniji u kojoj bih mogao da osiguram veliki trofej u generalnom plasmanu. Za vikend pridružiće mi se ostali članovi tima, kao i mehaničar iz Slovačke koji se tokom sezone brinuo o mom Mitsubišiju. Sve se rešava u ove dvije posljednje trke i ne smije da bude nikakve improvizacije. Čak ću imati, zlu ne trebalo, i rezervni automobil, takodje Mitisubiši Lanser. Ukoliko pobijedim u Ilirskoj Bistrici ispisaću istoriju i postati šampion Evrope. U Grupi 4 već sam prvak, ali moj cilj od prvog dana kada sam krenuo u ovaj projekat i uopšte da se bavim automobilizmom bio je da budem evropski šampion, odnosno prvi u generalnom plasmanu svih automobila i postanem prvi Crnogorac sa takvim uspjehom“, kazao je za naš Portal trostruki šampion CEZ-a Vasilije Jakšić.

Na prethodnih sedam trka kotorski majstor sportske vožnje trijumfovao je u Francuskoj, Portugalu, Španiji i Češkoj, uslijedila su potom dva druga mjesta u Italiji i Poljskoj, da bi posljednjim trijumfom u Švajcarskoj najavio da je spreman za istorijski rezultat. Ostala su dva nadmetanja: u Ilirskoj Bistrici i na kraju šampionata u hrvatskom Buzetu.

“Nakon sedam rundi imam najveće šanse da osvojim naslov šampiona. Spreman sam za istorijski trenutak nakon višegodišnjih treninga i ulaganja. Automobil je sada u savršenom stanju, iako sam u prvom dijelu sezone imao problemčića. Uspjeli smo da prebrodimo veoma velike novčane troškove i promijenili smo komplet vješanje i kočnice na Mitsubišiju i uslijedile su rekordno brze vožnje. Ukoliko ne bude pobjede u Sloveniji i dalje ostajem sa najvećim izgledima i velikom šansom da u posljednoj trci u Buzetu dodjem do velike titule”, ističe Jakšić.

Vasilije Jakšić na čelu je liste od 96 sportskih vozača iz čitave Evrope koji konkurišu za titulu šampiona u generalnom plasmanu. Na dosadašnjim trkama sakupio je 161 bod. Drugoplasirani Austrijanac Karl Šagerl trenutno ima 141, a trećeplasirani Italijan Antonino Miljuolo 134 boda. Slijede predstavnik Sjeverne Makedonije Igor Stefanovski sa 123 boda i Hrvat Tomislav Muhvić sa 117…

U subotu 3. septembra u Ilirskoj Bistrici voziće se tri zvanična treninga, a u nedjelju prva trka startovaće u 8 i 30, a druga u 13 sati. Na slovenačkoj stazi dugačkoj 5 kilometara i 10 metara, koja obuhvata i dvije troduple šikane, takmičiće se 217 vozača. Tamo gledaoci plaćaju za subotu 15 eura, za nedjelju 20, a cijena ulaznice za oba dana je 25 eura. Djeca do 12 godina mogu besplatno da posmatraju trku.

Član AMSK Kotor imaće veliku podršku svojih sugradjana i ostalih ljubitelja automobilizma na posljednoj trci u Buzetu 17. i 18 septembra.

“Moj klub organizuje za Buzet dva navijačka autobusa, uz to tamo će biti puno rodbine, prijatelja i mojih fanova iz svih krajeva Crne Gore. Računam da ću imati podršku 400-500 ljudi. Ostvarenje velikog cilja je veoma blizu. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu”, optimista je s pravom Vasilije Jakšić.

Crna Gora dobija novog sportskog heroja.

Izvor: RTCG.me