Posted on

MANTHEY PERFORMANCE KIT ZA PORSCHE 911 GT3

Porsche Tequipment nudi Manthey Performance Kit za trenutni 911 GT3 model, koji donosi još bolje performanse na stazi. 911 GT3 model opremljen Manthey Performance Kit-om, sa motorom od 375 kW (510 KS), je postavio vrijeme kruga od 6: 55.737 na Nürburgringovoj poznatoj stazi North Loop, Nordschleife. To ga čini tačno 4,19 sekundi bržim od 911 GT3 modela Manthey Performance Kit-a. Izmjene su usmjerene na aerodinamiku i komponente šasije. Novi Performance Kit je osmišljen u bliskoj saradnji između Porscheovih inženjera u Weissachu i stručnjaka za Nordschleife, iz Mantheyja u Meuspathu. Porsche Tequipment komponente koje su optimizirane za trkačku stazu se prodaju putem Porscheovih centara.

Značajno povećanje potisne sile

Opsežne promjene aerodinamičkih karakteristika su ono što Manthey Performance Kit za model 911 GT3 čini prepoznatljivim. Na prednjem dijelu automobila je ugrađen veći spojler i bočni pragovi. Zajedno sa modifikovanim elementima za vođenje vazduha na donjem dijelu karoserije, oni povećavaju potisnu silu na prednjoj osovini. Izmjene na zadnjem dijelu automobila su još izraženije. Zadnje krilo modela 911 GT3 u obliku labudovog vrata je šire, a sada ima i odvojivu ivicu (Gurney). Uvećane su i krajnje ploče na krilima sa prepoznatljivim Manthey logotipima, kao i napadni ugao krila. Peraja zadnjeg difuzora su produžena i sada su izrađena od CFRP-a. Aerodiskovi na zadnjim točkovima, koji su također napravljeni od CFRP-a, dodatno poboljšavaju aerodinamičku efikasnost automobila.

Prilagodljivi amortizirani ovjes

U saradnji sa kompanijom Manthey, Porsche je razvio poseban četverosmjerni amortizirani ovjes za model 911 GT3, koji se može prilagoditi za upotrebu na trkačkoj stazi. Podupirači ovjesa se mogu podesiti na četiri položaja, a odskok i kompresija se mogu podesiti bez alata. Umjerene promjene opružnih stopa (10 posto više na prednjoj osovini, sedam posto niže na zadnjoj) doprinose poboljšanja pri vožnji na gornjim granicama automobila, bez pravljenja kompromisa koji su neophodni kada je u pitanju svakodnevna upotrebljivost.

Lagani kovani set točkova sa 20 i 21-inčnim felgama je dostupan kao opcija za model Porsche 911 GT3. Oni smanjuju neopruženu masu za ukupno 7,3 kilograma. Dostupni su u Brilliant Silver, Dark Silver, Neodyme i Black (sa završnom obradom u boji satena) bojama. Set kočnica sa čeličnim kočionim cijevima serijski dolazi uz komplet. One garantuju vrlo preciznu tačku pritiska i time osiguravaju optimalnu modulaciju kočnica. Posebne trkačke kočione pločice su dostupne kao opcija za model 911 GT3 sa Manthey Performance Kit-om. Projektori na vratima i osvijetljeni štitnici pragova vrata sa logotipom Manthey pomažu u vizualnoj personalizaciji automobila. U komplet je uključena i petlja za vuču automobila.

Impresivno vrijeme na Nürburgringu

911 GT3 model sa Manthey Performance Kit-om je uspio iskazati svoj puni potencijal na Nürburgring Nordschleifeu, tradicionalnom testnom poligonu za Porscheove sportske automobile. Sa Porscheovim tvorničkim vozačem Kévinom Estreom za volanom, modifikovani sportski automobil GT je okružio je stazu dugu 20,8 kilometara u njemačkom regionu Eifel za 6: 55,737 – 4,19 sekundi brže od standardnog 911 GT3 modela, koji je napravljen godinu dana ranije. Oba vozila su bila opremljena Michelin Pilot Sport Cup 2 R (radijalnim) gumama koje predstavljaju dodatnu opremu. Vrijeme kruga je ovjerio notar koji je bio prisutan na licu mjesta.

Manthey Performance Kit iz Porsche Tequipment asortimana je sada dostupan za narudžbu kupcima u Europi u Porscheovim centrima, cijena kreće od 37.911 €, plus PDV koji se primjenjuje u zemlji kupovine. Isporuke će početi na jesen 2022. godine. Slijediti će i ostala tržišta. Garancija proizvođača na model 911 GT3 ostaje na snazi.