Posted on

BOTTAS POBJEDNIK VN AUSTRIJE 2020.

Finac Valtteri Bottas pobjednik je prve trke Formule 1 koja nam je donijela više uzbuđenja nego što smo i sami očekivali. Bottasova pobjeda nije bila niti u jednom momentu pod znakom pitanja, ali je poredak iza njega potpuno neočekivan! Drugo mjesto je otišlo u ruke Charlesa Leclerca koji je izborio podijum u inferiornom Ferrariju, a treći je Lando Norris u Mclarenu! Trku je završilo samo 11 vozača, a prvo odustajanje smo vidjeli već u 13. krugu kada je Max Verstappen parkirao svoju Red Bull – Hondu u garažu.

Nedugo nakon njega, Daniel Ricciardo je bio drugi vozač koji je odustao zbog gubitka snage. Renault je izgledao veoma dobro po pitanju brzine tokom treninga i kvalifikacija, ali pouzdanost je i dalje jedan od problema s kojim se bori francuska ekipa. Tri kruga nakon njega, Lance Stroll je povukao svoj Racing Point Mercedes u garažu zbog problema sa pogonskom jedinicom. Već u ranoj fazi trke smo vidjeli veliki broj odustajanja, te je bilo jasno da ovo postaje trka izdržljivosti.

Bottas i Hamilton su mirno „krstarili“ na prve dvije pozicije i niko im nije mogao zaprijetiti. Međutim, prvi izlazak sigurnosnog automobila je već unio „nemir“ u redove Mercedesa koji su po povratku u trkački režim počeli da forsiraju mnogo više nego što bi trebali, te su doveli svoje mjenjače u kritični stadij zbog kojeg su morali značajno da oslabe tempo. Drugi izlazak sigurnosnog vozila je već nagovijestio veliki „haos“ u završetku trke, kada su neki vozači iz top 10 otišli na zamjenu guma, a prvenstveno tu mislimo na Charlesa Leclerca u Ferrariju i Landa Norrisa u McLarenu.

Već po novom restartu trke, sa bolida Kimija Raikkonena otpada prednji desni točak i Finac svoj bolid parkira na samoj startno-ciljnoj ravnini što je značilo novi, ujedno i posljednji izlazak sigurnosnog vozila na stazu. Grid je ponovo „zbijen“, a posljednji restart najbolje je iskoristio Charles Leclerc koji se probio na četvrto mjesto ispred Landa Norrisa. Ispred njega, Alex Albon je sjajno napao Lewisa Hamiltona i skoro ga prošao nakon druge DRS zone u krivini broj tri. Baš kao u Brazilu, Hamilton udara Albona i Tajlanđanin pada na samo začelje, a prije samog kraja trke, Hamiltonu je dodijeljena vremenska kazna od 5 sekundi na ukupno vrijeme trke.

To je značilo promociju Charlesa Leclerca na drugu poziciju, a odjednom, Lando Norris je imao šansu da se nađe na podijumu. U posljednjem krugu, mladi Britanac postavlja najbrži krug trke i otima Hamiltonu mjesto na podijumu u dramatičnoj završnici Velike nagrade Austrije. Hamilton je tako završio na četvrtoj poziciji, a peti je bio još jedan McLarenov vozač, Carlos Sainz.

Na šestom mjestu, trku je završio Meksikanac, Sergio Perez u Racing Pointu koji je radi vlastite greške dobio pet sekundi kazne zbog previsoke brzine u pit-laneu, ali ga to nije koštalo pozicije. Sedmi je bio Pierre Gasly, jedini vozač iz Red Bullove armade koji je prošao kroz cilj i upisao šest bodova za Alpha Tauri Hondu. Osmi je bio povratnik u Formulu 1, Esteban Ocon. Vozač Renaulta je imao „prosječnu“ trku, ali svakako zaslužuje čestitke za uspješan povratak na stazu. Deveta pozicija je pripala jedinom Italijanu na gridu. Antonio Giovinazzi je upisao dva boda za Alfa Romeo, a na veliko iznenađenje, trku je završio ispred Sebastiana Vettela u Ferrariju koji je imao još jednu tešku trku. Jedini vozač mimo bodova, a koji je završio trku je bio Nicholas Latifi koji je danas vozio svoju debitantsku trku u Formuli 1 za volanom Williamsovog bolida.

Naredna trka se vozi već za sedam dana, na istoj stazi, a radi se o Velikoj nagradi Štajerske.