Posted on

BRDSKA TRKA LOPARE 2020: SIMIĆ SLAVIO NA DOMAĆEM TERENU

U Loparama je danas vožena druga ovosezonska brdska trka za Šampionat BiH. Na cilj je stiglo 15 vozača. Na stazi dugoj 3.150 metara, nakon dvije vožnje, najbolji je bio Branimir Simić iz Optima Motorsport Bijeljina. On je slavio ispred Dejana Tatića za volanom Honde Civic EG. Dejan Vujasin je stisnuo gas kada je trebalo i došao do trećeg mjesta u generalnom plasmanu. Vujasin je prošle godine slavio na ovoj stazi u generalnom plasmanu, međutim ove godine je konkurencija imala spremnije automobile te se Banjalučanin morao zadovoljiti trećim mjestom.

U Historiku je ponovo slavio Dane Milenović. Nakon jučerašnjih tehničkih problema kada je njegov nastup na treninzima bio završen nakon svega 20 metara, Milenovićev Fiat 128 je pokazao bolju poslušnost danas, te je ipak uspio da nastupi i upiše novu pobjedu u grupi. Drugo mjesto je pripalo Arminu Mujkanoviću koji je u Loparama ipak imao više sreće nego u Vlasenici kada je već prije prve trke bio primoran da se povuče sa takmičenja. Ni u Loparama nije bilo sve idealno za Tuzlaka te je u drugoj vožnji zbog nedostatka goriva i gašenja automobila izgubio šansu za borbu s Milenovićem. Milenović je ovom pobjedom osigurao titulu prvaka ove godine u Historiku, dok će borbu za drugo mjesto voditi timske kolege iz SAK Spark – Armin Mujkanović i Haris Memišević.

Klasa N2 je pripala Drašku Cunjku. Cunjak je danas pojačao tempo i slavio ipak sigurnu pobjedu ispred Nemanje Pječića koji se odlično snašao u novoj disciplini. Pejčić je do sada imao iskustvo u autokrosu, a ovo mu je bila prva brdska trka, a shodno prvom rezultatu, nadamo se da će nastaviti svoju karijeru na brdu i pojačati klasu N2. Treći je bio Filip Šunkić koji ipak nije mogao da bude pravi izazivač Cunjku, pa ni Pejčiću. Šunkiću je ovo druga trka u karijeri, a može biti zadovoljan jer ipak pokazuje dobre rezultate iako je najmlađi takmičar u konkurenciji i treba mu još puno iskustva. Milan Stojnić je nažalost u drugoj vožnji imao izlijetanje, na istom mjestu gdje je u prvoj vožnji svoj nastup okončao i Milorad Drinić. Prema najnovijim informacijama, popularni “Džimi” je zadobio frakturu ključne kosti, a njegova Honda nije pretrpila veća oštećenja uzimajući u obzir jačinu udarca.

Klasom E1-14 je „protutnjao uragan“. Dejan Tatić je doslovno „letio“ u Loparama i konkurenciji nije ostavio ni najmanju šansu. Vladimir Đukić je trku završio na sigurnoj drugoj poziciji iako se suočio sa velikim problemima s kvačilom njegove Honde.Miroslavu Planinčiću je ovo drugi nastup i prvi podijum ove sezone, nakon što je u Vlasenici takođe nastupio sa svojim Yugom za AMD Rogatica, dok je četvrti bio Lazar Ninković iz AMK Murta iz Velike Kladuše.

Iako smo jučer očekivali tijesniju trku u klasi E1-15, Dejan Vujasin je iznevjerio naša očekivanja i pokvario zabavu. Tri i pol sekunde nisu velika razlika, ali smo prošle godine navikli na manje zaostatke kada su u pitanju borbe Vujasina, Hrnića i Dojčinovića. Vujasin nije ostavio pravu šansu rivalima da ga pobijede u Loparama i matematički je osigurao titulu u klasi. Drugo mjesto je pripalo Jasminu Hrniću. Šampion na kružnim stazama shodno postavkama automobila nema prevelike šanse na brdu, ali svojom vrhunskom vožnjom održava priključak za Vujasinom koliko može. Na kraju, zaostatak koji iznosi nešto više od 3,5 sekundi je prilično zanemariv kada uzmemo postavke automobila, ali i činjenicu da je ovo Hrnićeva prva trka ove godine. Goran Dojčinović je bio najbrži na jučerašnjim treninzima, no ustaljeni problemi s njegovom Hondom ga udaljavaju od borbe za pobjede. Ipak, treće mjesto je otišlo u ruke iskusnog Banjalučanina.

Pobjedu u klasi E1-16 je odnio Šefik Emrić. Vozač AK S57 Motorsport iz Sarajeva je danas slavio prvu pobjedu u klasi nakon dugo vremena, te nakon Drinićevog odustajanja, Emrić prelazi u vodstvo u poretku klase. Osim Milorada Drinića zbog izlijetanja, odustao je i Đani Đelmo. Problemi koji su ga zadesili u Vlasenici su se ponovili i u Loparama, te je njegov Renault Clio još jednom izdao poslušnost.

Pobjedu u klasi, ali i generalnom poretku, ostvario je Branimir Simić. Sjajni Simić je nakon jučerašnjih treninga bio suočen sa tehničkim problemima na njegovom Mitsubishi Coltu, te je današnji nastup bio pod znakom pitanja, ali je odlučnost bila jača od svih problema te je Simić slavio po prvi put u generalnom plasmanu još od 2012. godine, kada je slavio upravo u Loparama. Drugi je bio Miladin Lučić u Subaru Imprezi WRX STI.

 

Naredna, ujedno i posljednja trka za ovu godinu, vozi se u Banja Luci na stazi Slatina, 12./13. septembra, a organizator je AKK Profesional iz Banja Luke.