Posted on

AUDI SKYSPHERE: KONCEPT BUDUĆNOSTI INSPIRISAN PROŠLOŠĆU

Skysphere je prvi od tri koncepta koji najavljuje nove dizajnerske pravce Audija u bliskoj budućnosti. U pitanju je dvosjed sa električnim pogonom, ali i jednom izuzetnom osobinom. Automobil ima promjenljivo međuosovinsko rastojanje koje omogućava transformaciju iz komfornog GT-a u klasični sportski automobil, i to doslovno pritiskom na dugme.

Vratimo se konceptu za koji u njemačkom proizvođaču navode da ga je dizajnirao Gael Buzyn i njegov tim iz Audijevog dizajnerskog studija u Malibuu. Inspiracija za ovaj automobil u pogledu izgleda vrata, dimenzija i samog karaktera je bio Horch 853, roadster iz tridesetih godina 20. vijeka.

Na konceptu se ističe osvijetljena “singleframe” prednja maska, ali i atraktivna silueta kupea sa naglašenim bokovima. “Mišićavom” izgledu doprinose i ogromni, 23-inčni točkovi. Ipak, najzanimljiviji detalj je mogućnost “razvlačenja” automobila čime se dobija dodatnih 250 mm između osovina – recimo, kao da Audi S5 rastegnete na A8 L.

Skysphere se razvlači sa 4,94 na 5,19 m dužine, dok je širina automobila dva metra, a visina tek 1,23 m. Koncept pogoni jedan elektromotor sa 632 KS (465 kW) i 750 Nm. Snaga se prenosi na zadnje točkove, a ovaj futuristički kupe stiže do 100 km/h za 4 sekunde. Baterije kapaciteta 80 kWh obezbjeđuje autonomiju u vožnji od 500 km, dok je ukupna masa vozila pristojnih 1.800 kg.

Enterijer najbolje opisuju priložene fotografije, a Audi objašnjava da u formi GT automobila, kad je predviđeno autonomno upravljanje vozilom, cijelu komandnu tablu prekriva digitalni ekran širine 55,7 inča, odnosno 1.415 mm. Odabirom sportskog modela sa skraćenim međuosovinskim rastojanjem, iz table se izvlače upravljač i pedale, a mijenja se i sam izgled kokpita.

U Audiju kažu da je uloga ovog koncepta da se prikažu dva različita karaktera automobila. O mogućnosti serijske proizvodnje, portparol nemačkog proizvođača samo je zaključio: “Nikad nemojte reći nikad.” Dovoljno da se zamislimo i ubijemo vrijeme do dolaska preostala dva najavljena koncepta – Gransphere i Urbansphere, koje ćemo vidjeti u narednim mjesecima.

Izvor: B92