Posted on

BMW X8 SPREMAN ZA PROIZVODNJU, POZNAT I DATUM PREMIJERE?

Čini se da je došao kraj isčekivanju novog BMW-ovog SUV-a. Novi „flagship“ terenac nosit će oznaku X8, a nove glasine koje stižu iz bavarskog brenda govore i o datumu predstavljanja konceptnog modela. Potencijalna premijera novog BMW-a X8 bi se mogla desiti 29. novembra ove godine, što znači da je automobil već gotovo spreman za masovnu proizvodnju. U BMW-u su se potrudili da što bolje sakriju sve detalje o automobilu pa tako ni prototipovi koji su viđani na cesti nisu ništa puno otkrivali zahvaljujući kamuflažnoj foliji.

BMW se definitivno nije držao nekih uobičajenih dizajnerskih postulata pa su i ovoga puta donijeli dašak nečeg novog u izgled njihovih automobila. Da su BMW-u itekako hrabri i da misle „izvan kutije“, pokazali su sa Serijom 4 kada su uveli masivne vertikalne „bubrege“ koji su izazvali veliku pažnju, ali i su čak vremenom i pridobili simpatije. S novim X8, ali i redizajniranim X7, BMW će uvesti jednu novinu, a to su svjetla u dva nivoa.

Element koji smo do sada viđali na Škodinim i Citroenovim automobilima, dobit će svoju interpretaciju i na flagship modelima jednog premium brenda. Tako će gornji dio činiti tanka LED svjetla, dok će u donjem dijelu biti smještena veća svjetla s modulima. Masivni „bubrezi“ su ostali sprijeda, dok ćemo pravi dizajn zadnjih svjetala vidjeti tek na premijeri pošto se čini da BMW koristi lažne panele ispod folije koji kriju pravi izgled.

Sve informacije u ovoj fazi treba uzeti s rezervom, obzirom na to da ništa od ovoga nije zvanično potvrđeno i sve je u domenu glasina. Ipak, sudeći po fotografijama testnih modela, X8 je blizu premijere i zvaničnog početka prodaje. U svakom slučaju, X8 će u narednim sedmicama privlačiti dosta pažnje obzirom na to da mnogi s nestrpljenjem isčekuju BMW-ov novi flagship.