Posted on

ČUDOVIŠTE: AUDI RS7 BY BLACK BOX-RICHTER

Vjerujemo da su samo najzagriženiji automobilski entuzijasti čuli za ime ove tuning kuće. Iako njihovi radovi često ostanu u sjeni ABT-a, Noviteca, Brabusa i ostalih tuning kuća koje redovito predstavljaju svoje nove projekte, Black Box-Richter kada radi, nastoji kreirati automobile koji se pamte. Takav je sigurno i ovaj Audi RS7 koji je u principu ostao isti auto uz određene mehaničke preinake, ali su najimpresivnije cifre koje su rezultat tih modifikacija.

Novi Audi RS7 je debitovao prošle godine na Sajmu automobila u Frankfurtu. Kao i u prethodnoj generaciji, auto koristi 4.0 litarski biturbo V8 motor. U fabričkoj specifikaciji, on razvija 591 KS uz 800 Nm obrtnog momenta. Za svakog prosječnog vozača, ta snaga bi već bila impresivna i po malo zastrašujuća. Međutim, na svijetu postoje i oni koji ne žele biti prosječni i uživaju u tome da se izdvoje iz mase. Za takve, Black Box-Richter je podigao snagu RS7-ice na 962 KS i 1.250 Nm obrtnog momenta!

Da bi se postigao skok od čak 371 KS, Black Box-Richter je temeljito modifikovao elektronsku upravljačku jedinicu, uklonivši limitator maksimalne brzine, a zatim su usis unaprijedili sa većom kutijom, novim filterom i usisnim cijevima većeg volumena. Turbo punjač takođe nije prošao bez modifikacija. Ugrađene su veće osovine turbine, ojačani su potisni ležajevi, uvećan je ulaz turbine, a ugrađeni su i novi senzori pritiska u turbini.