Posted on

FORD PUMA ST- FIESTA ST NA STEROIDIMA

Ford je danas konačno predstavio Pumu ST. Iako smo manje više sve znali o tom automobilu te ekskluzivnost ove premijere nije onolika na koliku smo navikli kada se predstavlja jedan novi model. Ipak, Puma ST je izvrstan sportski crossover kojem je potrebno posvetiti pažnju, a najlakše bismo ga opisali kao Fiestu ST na steroidima. Koriste istu platformu, isti motor i mjenjač, te su ova dva automobila usko vezana.

Pod haubom automobila se nalazi već poznati i dokazani trocilindarski 1.5 turbo benzinski motor iz Fieste ST sa 197 KS i 320 Nm obrtnog momenta. EcoBoost agregat je adaptiran za Pumu i razvija 30  Nm više nego u Fiesti ST, što je sasvim dovoljno za nešto veći i gabaritniji automobil od Fieste. Performanse su minimalno kompromitovane, te je Puma ST sporija od Fieste samo dvije desetinke i od 0 do 100 ubrzava za 6,7s. Maksimalna brzina je takođe nešto niža i iznosi 220 km/h u odnosu na 232 koje postiže Fiesta.

Pored novog motora, Puma ST je dobila još nekoliko poboljšanja u odnosu na standardnu Pumu. ST verzija je dostupna sa opcijskim mehaničkim šper diferencijalom, selektivnim režimima vožnje i vektorskim praćenjem opterećenja na amortizerima. Zadnji ovjes je 40% tvrđi nego na fiesti, a u odnosu na standardnu Pumu je tvrđi 50%.

Vizuelno, Puma ST je dobila sve standardne „potpise“ ST modela. Saćasta maska hladnjaka, crni bočni usisi, širi točkovi većeg prečnika i ST oznake gdje god je to bilo moguće, kako ne biste zaboravili da se radi o ST Pumi.