Posted on

ISPORUČENO 3-MILIONITO TOYOTA HIBRIDNO VOZILO U EUROPI

Prošle sedmice u Španiji je isporučeno 3-milionito Toyotino hibridno električno vozilo, Corolla GR SPORT,  ponosnom novom vlasniku Nicolásu Jiménezu. Corolla GR SPORT, proizvedena u Velikoj Britaniji, izdvaja se od ostatka porodice Corolla zahvaljujući svom sportskom dizajnu inspirisanom Toyotinim uspjesima u moto sportu.

Nicolás Jiménez objasnio je da se odlučio za hibridni električni automobil Toyota, jer mu je auto neophodno za vožnju u centru Madrida: „Danas je ograničenje ulaska u centralne zone mnogih gradova realnost. Nisam razmatrao nijednu drugu mogućnost osim hibridne, jer zone s niskim emisijama neće doprijeti samo do gradova poput Madrida ili Barcelone, nego i do mnogih drugih. Odabrao sam Corolla GR SPORT zbog dizajna, zbog kojeg se i ja osjećam 30 godina mlađe. Mlad sam u srcu i ovo je verzija Corolle koja mi najviše odgovara. Otišao sam u Toyota salon zbog Yaris hibrida, ali kada sam bacio pogled na Corollu shvatio sam da još bolje odgovara mojim potrebama. Veličinom, ali i zato što je to automobil koji omogućava i putovanje na velike udaljenosti i udobno kretanje u gradu poput Madrida.“

Predsjednik i izvršni direktor Toyote Španija, Miguel Carsi, prisustvovao je primopredaji nove Corolle Hybrid: „Za Toyota Španiju velika je čast isporučiti 3-milionsko hibridno električno vozilo. Nakon brzog rasta hibrida, uzbuđeni smo što kupci koji traže automobile sa više sportske privlačnosti razmišljaju i o hibridnim električnim pogonima. To naglašava njihovo povjerenje da naša hibridna tehnologija može pružiti potrebno zadovoljstvo i performanse u vožnji.“

Toyota je počela sa prodajom hibridnih električnih vozila u Europi 2000-te godine. Danas kupci mogu birati između 20 različitih hibridnih električnih modela brandova Toyota i Lexus u Europi, koji su u 2019. godini činili 52% ukupnog obima prodaje, a 63% u zapadnoj Europi.

Toyotina dugoročna strategija da se fokusira na hibridne električne pogone u većem dijelu svoje game omogućila je kompaniji da postane lider u ispunjavanju strožih propisa o emisijama u Europi, pri čemu je potpuna hibridna tehnologija većinu vremena nevjerovatno efikasna u radu bez emisija, specijalno u gradskim jezgrama.

Tri miliona prodatih hibridnih električnih vozila u Europi važan je korak jer naglašava masovnu privlačnost Toyota hibrida kod europskih kupaca. Toyota je već prodala više od 15 miliona hibridnih vozila u svijetu, smanjujući emisiju CO2 za više od 120 miliona tona.