Posted on

KIA NAJPOUZDANIJI BREND PREMA STUDIJI J.D. POWER

U studiji o pouzdanosti vozila (VDS) J.D. za 2022. godinu su vlasnici vozila u Sjedinjenim Američkim Državama postavili Kiju na prvo mjesto među svim automobilskim brendovima, pri čemu su vlasnici vozila Kia izvijestili o manje problema od ostalog 31 brenda. To je druga godina zaredom kako je Kia zauzela prvo mjesto među masovnim brendovima te prvi put u historiji ovog istraživanja da je bilo koji nepremium brend – Kia – na prvom mjestu u ukupnom poretku.
 
Stranke prijavile manje problema s vozilima Kia u odnosu na ostali 31 brend
Kupci vozila Kia su Kiju postavili ispred svih ostalih kako masovnih tako i premium brendova: Kia je sa 145 boda odn. ‘problema na 100 vozila’ (PP100) prosječnu ocjenu premašila za čak 47 bodova.
 
Sorento drugu godinu zaredom najbolji u svojoj kategoriji (Upper Midsize SUV)
Kia Sorento se u studiji odlično iskazao – već drugu godinu zaredom bio je najviše rangirani model u svojoj kategoriji (Upper Midsize SUV).
 
Uspon korejske automobilske grupacije Hyundai Motor Group (Kia, Hyundai, Genesis)
Kia je jedan od tri brenda u vlasništvu Hyundai Motor Group koji su ostvarili odlične rezultate. Premium brend Genesis proglašen je najboljim premium brendom i ukupno je zauzeo četvrto mjesto, jedno mjesto iza sestrinskog brenda Hyundai Motor koji je bio treći u ukupnom poretku.
 

Kia s prošlogodišnjeg 3. mjesta skočila na 1. mjesto u 2022. među svim brendovima (masovnim i premium)
U prošlogodišnjem istraživanju Kia se plasirala na ukupno treće mjesto među masovnim i premium brendovima, dok je ove godine napredovala za dva mjesta i osvojila prvo mjesto.

Ove godine strožiji kriteriji
Za potrebe studije VDS za 2022. godinu je J.D. Power u SAD-u anketirala 29.487 vlasnika 32 brenda automobila. U obzir su uzeti samo provjereni kupci i najamnici novih automobila i lakih kamiona 2019. godišta koji su registrirani za vlastitu upotrebu. Ovogodišnje istraživanje je uvelo nove, strožije kriterije zbog kojih su se zabilježeni problemi povećali za 59 % u odnosu na podatke iz 2021. godine, dok se prosjek PP100 sa 121 povećao na 192 boda.