Posted on

MANHART NE POZNAJE GRANICE: AUDI RS Q8 SA 818 KS!

Ovo nije prvi put da je Manhart radio na Audiju RS Q8 jer je još u maju 2020. godine ova tuning kuća modifikovala moćni performantni SUV nedugo nakon njegovog predstavljanja. Ovaj novi projekat je nešto drugačiji od prvog i suptilnijeg je izgleda i gotovo 100 KS slabiji.

Vizualne promjene su vrlo suptilne i uključuju nove crvene naglaske na masci hladnjaka, bočnim retrovizorima, bočnim pragovima i stražnjem difuzoru. Tu je i set novih Classic Line 24-inčnih točkova takođe s crvenim detaljima na koje su montirani pneumatici u dimenzijama 295/30 ZR24 i 355/25 ZR24. Posljednje, ali ne manje važno, Manhart je izlijepio karoseriju svojim logotipom, a unutrašnjost je osvježio novim prostirkama.

Naravno, postoje mnogo značajnije nadogradnje automobila. Opsežne modifikacije motora, uključujući novi set turbo punjača, novi interkuler, Eventurijevim usisom od karbona i remapiranu elektronsku kontrolnu jedinicu. Fabrički izduv je zamijenjen cijevima od nehrđajućeg čelika, uključujući kontrolu ventila, s četiri 100-milimetarske izduvne cijevi nazad. Rezultat svih ovih modifikacija je snaga od 818 konjskih snaga i 1050 Nm obrtnog momenta.

Mjenjač je također unaprijeđen kako bi se mogao nositi s povećanim obrtnim momentom, a dostupna je i opcija nadogradnje kočionog sistema. Ovjes je također modifikovan, ali su zadržane fabričke komponente.

Automobil zbog nedostatka TUV certifikata ovakav nije legalan za upotrebu u Njemačkoj, ali koga briga? U Bosni i Hercegovini je u potpunosti legalan, a ukoliko imate već RS Q8, pravo je vrijeme da svog limenog ljubimca obradujete jednim „paketićem“ iz Manharta.