Posted on

MERCEDES KONAČNO PREDSTAVIO PRODUKCIJSKI AMG ONE

Pet godina nakon premijere istoimenog koncepta, njemački proizvođač predstavio je produkcijsku verziju hipersportskog automobila Mercedes-AMG One. Jedan od najuspješnijih timova u historiji Formule 1 konačno dobija produkcijski model koji će ostati upisan u historiji automobila. Možete ga doživjeti upravo tako, kao bolid Formule 1 koji je sasvim legalno voziti na cesti.

Što se tiče dizajna, Mercedes je ostao skoro potpuno dosljedan konceptu iz 2017. godine. Sve je tu, od vrata koja se otvaraju na gore, centralnog aerodinamičnog peraja, do aktivnih elemenata kao što je pokretni zadnji spojler. Promjene su minimalne i uglavnom se tiču zadnjeg dijela gde novi difuzor krije tri izduvne cijevi. Takođe, automobil ima potpuno nove felge sa karbonskim poklopcima. Poklopac motora je takođe od karbonskih vlakana, a bočni retrovizori su sada nešto veći.

Vratimo li se elementima aktivne aerodinamike, vozaču su na raspolaganju tri podešavanja, i to  Highway za svakodnevnu upotrebu, Track sa pet puta većim potisnim silama i Race DRS gdje se otpor vazduha dodatno smanjuje kako bi vozač lakše preticao. Ispod poklopca motora nalazi se hibridni pogon. Sinergijski efekat je 1.063 KS, a sastoji se od 1.6 V6 benzinca sa crvenim poljem na 11.000 o/min, i četiri elektromotora. Vjerovali ili ne, samo mali benzinac proizvodi 574 KS, dok elektromotori zauzvrat dodaju 163 KS (na radilici), 122 KS (integrisano sa turbinom) i dva komada na prednjoj osovini sa ukupno 326 KS.

Pogon je na sva četiri točka sa napomenom da prednje točkove pokreće isključivo struja. Potpuno je prilagodljiv i njime upravlja torque vectoring sistem. Manje je bitno da baterija ima kapacitet od 8,4 kWh i pruža električnu autonomiju vožnje od 18,1 km. Za Euro 6 normu, Mercedes je ugradio četiri katalizatora, dva keramička konvertora, dva filtera za čestice i zadnji prigušivač od titanijuma.

Maksimalna brzina je ograničena na 352 km/h, a auto ubrzava do stotke za 2,9 sekundi. Do 200 km/h stiže za 7 sekundi, a do 300 km/h za 15,6 sekundi. Svih 275 najavljenih primjeraka unaprijed je prodato po početnoj cijeni od preko 2,75 miliona eura.