Posted on

MERCEDES VISION EQXX PRIKAZAN U NOVIM TEASERIMA PRED PREMIJERU

Mercedes-Benz Vision EQXX koncept će debitovati 3. januar 2022. Kako bi kreirali atmosferu i povećali interesovanje za hiperučinkoviti električni automobil, njemačka marka je kreirala seriju video teasera koji prikazuju razvoj automobila. Prvi video govori o nastanku projekta EQXX. Mercedes ima za cilj izraditi EV koji može preći 1.000 kilometara s jednim punjenjem. Kako bi ovo bio još veći izazov, Mercedes se nije odlučio za povećanje kapaciteta baterije koja bi negativno uticala na prostor u kabini.

Isječci nude neke naznake o tome što možemo očekivati od EQXX. Na primjer, spominje se korištenje i sunčeve energije, pa se čini da bi automobil mogao imati i solarnu ćeliju koja bi trebala pomoći vozilu u postizanju ciljanog dometa. Mercedes je koristio „Software-in-the-Loop“ za stvaranje EQXX (simulacija matematičkog modela koji inžinjerima pruža praktično, virtuelno okruženje za razvoj i testiranje). U praksi, pomoću ovog sistema, Mercedes je dobio priliku da napravi simulaciju svih detalja o vozilu i vozi ga u virtuelnom okruženju kako bi ispitali niz detalja i parametara.

Druga „epizoda“ teaser kampanje fokusira se na usavršavanje oblika i aerodinamike EQXX-a. Dizajneri za cilj imaju stvoriti automobil koji izaziva divljenje svojim izgledom, ali u skladu sa radom inžinjera koji su dali sve od sebe da aerodinamički otpor ovog automobila svedu na minimum. Za postizanje ovih ciljeva, EQXX ima pomične dijelove karoserije i difuzore koji se mogu uvući.

Do premijere automobila je ostalo veoma malo, tačnije svega dva dana. Već u ponedjeljak, 3. januara 2022. ćemo ugledati Vision EQXX koji bi mogao biti prekretnica u filozofiji kreiranja električnih automobila.