Posted on

NOVA HONDA CIVIC TYPE R POSTAVILA REKORD NA SUZUKA STAZI

Potpuno nova Honda Civic Type R sa prednjim pogonom postigla je rekordno vrijeme od svega 2 minuta i 23,120 sekunde koliko joj je bilo potrebno da napravi jedan krug na stazi Suzuka (Suzuka International Racing Course), saopštio je popularni japanski proizvođač automobila.

Testiranje tog modela predstavlja provjeru finalnih performansi prije ulaska u proizvodnju, dok je debi planiran već na ljeto 2022. godine. Prethodni rekord kruga na Suzuka stazi držala je Honda Civic Tipe R Limited Edition 2021 koja je posjeduje vrhunsku sportsku opremu za postizanje izuzetnih rezultata, dok se novi rekorder pokazao još bolje.

Novi Civic Type R je postavio rekord u svojoj „standardnoj“ verziji sa svim sjedištima na mjestu i bez dodatnih olakšanja, sve suprotno od modela Limited Edition što ovaj rekord čini još impresivnijim. Sigurni smo da će Honda svoj posljednji čistokrvni Civic Type R učiniti i najboljim hot hatch automobilom svih vremena, a vjerujemo da će novi model ponovo preuzeti titulu rekordera Norschleifea od Audija RS3, čak iako je RS3 model s pogonom na sva četiri točka, 500 ccm više i 400 KS.