Posted on

NOVA PAGANI ZONDA STIŽE OVE GODINE

Pagani Zonda je automobil koji prkosi vremenu i odbija da se penzioniše, unatoč originalnim verzijama C12 koje su debitovale 1999. Sada je još jedna na putu. LMM Design tvrdi da je definitivno posljednja, ali teško je povjerovati nakon što smo se već toliko puta oprostili od Zonde i ispraćali je u penziju.

Ova verzija će biti bazirana na modelu Zonda 760 Roadster, peta verzija serije 760, a ujedno bi trebala biti i posljednja. LMM Design se bavi modifikacijom svakog elementa dizajna ove zvijeri po narudžbi njihovog dugogodišnjeg klijenta. Pagani je zadužen za materijalizaciju dizajna, odnosnu izradu automobila.

LMM još ne dijeli informacije o stilskim elementima koji ovu Zondu čine jedinstvenom. Teasera koji prikazuje superautomobil sa bočne strane prikazuje karoseriju u potpunosti izrađenu od karbonskih vlaknima, ali to baš i nije toliko „posebno“ na današnjici kada su u pitanju ovakve mašine.

Ostale slike detaljno prikazuju proces proizvodnje Zonde. Uočljivo je da je monokok izrađen od karbonskih vlakana. Kao i drugi automobili u seriji Zonda 760, i ovaj vjerovatno koristi 7.3 litarski V12 motor s potpisom Mercedes-AMG-a koji proizvodi 750 KS 780 Nm obrtnog momenta.

LMM Design je objavio svoj plan da predstavi ovu Zondu Roadster ove godine. Tek smo pet dana u 2022. godini, a to znači da bismo mogli pričekati i nekoliko mjeseci na premijeru ovog modela. Pagani namjerava predstaviti još jedan novi model ove godine pod kodnim imenom C10. Automobil će koristiti 6.0 biturbo V12 motor, takođe iz AMG-a. Snagom bi trebao biti svega 30-40 KS jači od Huayre, ali bi značajno niža masa trebala da prevagne u korist novog modela. Ono što je posebno lijepo vidjeti da Pagani planira ponuditi taj model i sa manuelnim i sa DCT automatskim mjenjačem.

U planu je izrada 280 do 300 primjeraka C10, uključujući sve planirane varijante. Nema potrebe govoriti da su svi primjerci već unaprijed rasprodati…