Posted on

NOVI BMW M3 I M4 RAĐENI PREMA ŽELJAMA PURISTA!

Nakon nekoliko mjeseci najava, teasera, rendera i svih ostalih vrsta najava, danas je BMW napokon i službeno pokazao svoje paprene modele sa oznakom M. Riječ je naravno o modelima M3 i M4 koji sigurno neće razočarati puriste budući da je u ponudi nekoliko opcija i kombinacija, kako pogona tako i mjenjača.

Da, dobro ste pročitali – u današnje vrijeme kada sve više proizvođača izbacuje ručne mjenjače, u BMW-u su se pobrinuli i za puriste koji su jedna od ciljanih skupina ovih modela, pa se tako nudi 6-stepeni ručni mjenjač.

Ispod poklopca će biti dobro poznati 3,0-litarski M TwinPower redni šestak sa 480 KS, odnosno 510 KS u snažnijoj Competition izvedbi. Ručni mjenjač pritom će biti dostupan isključivo s pogonom na zadnjoj osovini čime je formula koju zahtijevaju puristi zadovoljena. S druge strane, verzije s M xDrive pogonom na sve točkove i 510 KS uparenih sa 8-stepenim automatikom sada će nuditi puno više u vidu funkcionalnosti, pa će samim time baza potencijalnih kupaca narasti.

Verzije sa spomenutim M xDrive pogonom imat će nekoliko režima rada: 4WD, 4WD Sport i 2WD uz koji se snaga prenosi na zadnju osovinu. Brojke? Ubrzanje do stotke za verziju sa zadnjim pogonom iznosi 4,2 sekunde, dok Competition uz xDrive do stotke juri za tek 3,9 sekundi i ne zaustavlja se do krajnjih 290 km/h ako vozač odabere opcijski M Driver paket. 

Što se tiče samog dizajna, sada je i službeno jasno kako je i M3 dobio masivne bubrege pa se uvelike razlikuje od primjerice “slabijeg” brata, modela M340i. Moramo priznati kako mu isti daju izrazito agresivan nastup, pa će tako biti zanimljivo vidjeti prve primjerke na cesti za što će trebati pričekati mart sljedeće godine kada je planiran dolazak na tržište.

Atraktivnosti pridonosi i “Isle of Man Green”, posebna zelena boja uparena sa sjajno crnim detaljima i atraktivnim felgama. Pogled na zadnji kraj otkriva integrirani spojler, M oznaku i masivni difuzor sa četiri nastavka izduvnog sistema.

Što se tiče modela M4 – masivni bubrezi tu su bili očekivani zbog toga što i “obična” Serija 4 ima iste, a boja predstavljanja također je upečatljiva. U unutrašnjosti se ističu sportska sjedišta sa integriranim naslonom za glave i osvijetljenim M logotipom, sportski upravljač te karbonski elementi daju do znanja da je riječ o posebnom modelu. Na modelu M4 prikazana su i školjkasta karbonska sjedišta koja će vozača maksimalno držati u zavojima.

Izvor: Jutarnji.hr