Posted on

PORSCHE NAGLAŠAVA EFIKASNOST RESURSA U POGONU U LEIPZIGU

Povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje, pogon kompanije Porsche u Leipzigu koristi priliku da istakne temu efikasnosti resursa. Na taj način proizvođač sportskih automobila podstiče svoje zaposlene da se uključe u napore koji se ulažu u očuvanje klime. Dan planete Zemlje se obilježava širom svijeta 22. aprila svake godine i služi kao podsticaj bezbrojnim naporima koji se ulažu u zaštitu životne sredine i klime. Dan planete Zemlje je nastao djelovanjem studentskog pokreta u SAD-u sedamdesetih godina.

„Posvećeni smo Pariskom klimatskom sporazumu i postavili smo sebi ambiciozne ciljeve koji ga čak i premašuju,“ kaže Albrecht Reimold, član Izvršnog odbora za proizvodnju i logistiku u kompaniji Porsche AG koji je također i sponzor strategije održivosti kompanije. „Konkretno, Porsche ima za cilj da do 2030. godine bude ugljično neutralan u cijelom lancu vrijednosti i životnom ciklusu novoprodatih vozila. Udio svih novih Porscheovih vozila sa potpuno električnim pogonskim sklopovima bit će preko 80 posto do 2030. Porsche je pionir u održivoj mobilnosti, a kod elektromobilnosti imamo holistički pristup.“

Program efikasnosti resursa godišnje uštedi 4 miliona eura
U pogonu kompanije Porsche u Leipzigu, program efikasnosti resursa je sastavni dio proizvodnog sistema. To uključuje redovne energetske preglede kao i radionice za različite discipline. Cilj je ispitivanje efikasnosti resursa kod procesa i njihovo konstantno poboljšavanje. „Počinjemo tako što utvrdimo trenutno stanje u svakoj oblasti i izvršimo analizu podataka o potrošnji“, kaže Gerd Rupp, predsjednik Upravnog odbora Porsche Leipzig GmbH. „Na osnovu toga identifikujemo potencijal i definišemo potrebne mjere za pojedine oblasti.“ Glasnogovornici za okoliš i energiju su odgovorni za dosljedno provođenje mjera, praćenje korišćenja resursa u odgovarajućem odjelu i podizanje svijesti među kolegama. Program efikasnosti resursa, koji je uspostavljen 2014. godine, razmatra uštedu za ukupno pet ključnih pokazatelja: potrošnju energije, emisije CO2, otpad, potrošnju vode i emisije rastvarača.

Kao posebno efikasna mjera u 2021. godini pokazao se eko režim za robote za zavarivanje koji se koriste u konstrukciji karoserije i koji automatski isključuju pištolje za zavarivanje nakon 60 sekundi neaktivnosti, štedeći komprimirani zrak kada isti nije potreban za proizvodnju. Režim uštede energije je također implementiran u transportni sistem farbaonice: 400 konvertera frekvencije automatski isključuje napajanje kada nisu u upotrebi. Ovaj režim će biti proširen na cijeli transportni sistem kako bi se postigla još veća ušteda. Takvim mjerama pogon u Leipzigu trenutno ostvaruje uštedu od ukupno četiri miliona eura godišnje.

„Naš cilj je umanjiti uticaj na okoliš po jednom proizvedenom vozilu. Zahvaljujući izuzetnoj posvećenosti zaposlenih u pogonu, uspjeli smo čak i premašiti naš cilj za 2021. godinu“, kaže Gerd Rupp. Indikator „smanjenje uticaja na okoliš u proizvodnji“ u pogonu se također kontinuirano unaprijeđuje od 2014.godine.

#projectonehour: Dan akcije zaposlenika
Kako bi sutra obilježio Dan planete Zemlje, proizvođač sportskih automobila također želi podstaći svoje zaposlenike da se uključe u pitanja održivosti i ekološke svijesti. Zaposlenici su pozvani da završe online kurs u okviru programa #projectonehour – koji uključuje klimatski kviz, savjete za održivo djelovanje u svakodnevnom životu i izračunavanje sopstvenog ugljičnog otiska. Cilj kursa je podizanje svijesti o pitanjima zaštite okoliša i klime.

Održivost u svakom aspektu: Od tura do nultog uticaja
Ono što naročito daje snagu Leipzigovim naporima za održivost je njihova raznolikost. Pored pametne proizvodnje, koja štedi resurse, oni uključuju i brojne projekte za očuvanje biodiverziteta: pored tura i eksmor ponija, tri miliona pčela medarica i brojne autohtone divlje životinjske vrste žive u skladu sa prirodom i fabrikom na vlastitim staništima. Porsche ima holistički pristup ka održivosti, zbog čega je posvećenost društvenim pitanjima čvrsto usađena u strategiju održivosti. Fokus kompanije ka održivosti je nagrađivan brojnim priznanjima: pogon kompanije Porsche u Leipzigu je dobio certifikat Njemačkog vijeća za održivu izgradnju (DGNB) i nagrađen je najvišom, platinastom ocjenom. U 2021. godini pogon u Saksoniji je nagrađen „Lean & Green Management Award“ nagradom u Automotive OEM kategoriji. Centralna komponenta Porscheove strategije održivosti je put ka tome da postanu „fabrika sa nultim uticajem“ – drugim riječima, proizvodni pogon koji ne ostavlja ekološki otisak. Porsche je već dostigao važnu prekretnicu: Porscheova proizvodnja u sjedištu u Zuffenhausenu je ugljično neutralna od 2020. godine, a početkom 2021. godine pridružio joj se i pogon u Leipzigu. Što se tiče asortimana proizvoda, Porsche je postavio temelje za budući razvoj alternativnih pogonskih tehnologija i elektrifikacije: u 2023. godini je planirano da sa proizvodne trake u Leipzigu siđe sljedeća potpuno električna linija modela Macan.