Posted on

POTPUNO NOVA TOYOTA YARIS STIŽE NA JESEN

Potpuno nova, četvrta generacija Yarisa stići će na tržište na jesen. Osmišljen je da bude okretan u gustom saobraćaju na uskim gradskim ulicama, što otkrivaju njegove kompaktne proporcije i najmanji krug okretanja u klasi, uz istovremeno prostranu i udobnu unutrašnjost visoke kvalitete sa specifikacijom opreme koja zadovoljava sve potrebe današnjih kupaca za povezivanjem i jednostavnim pristupom informacijama.

Ključ Toyotinog zadovoljavanja ovih ciljeva, kada je riječ o Yarisu, je prva primjena filozofije Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture – TNGA) na malom automobilu, uvođenjem modularne platforme GA-B koja će biti i temelj za niz novih modela. Platforma GA-B je ključna za poboljšane dinamičke performanse Yarisa, jer mu daje sniženo težište i puno veću krutost karoserije. Osim toga, omogućava dizajnerima stvaranje izraženijeg automobila snažnijeg izgleda, privlačnog i individualnog identiteta.

Ovaj novi model koristi zadnju razvojnu stepenicu Toyotine četvrte generacije hibridnih električnih pogonskih sklopova, zahvaljujući čemu automobil troši manje goriva, ima manju emisiju štetnih plinova kao i značajno poboljšanu sposobnost vožnje samo na električni pogon, većom brzinom i na veće udaljenosti. U gradskoj vožnji novi Yaris se može kretati značajan dio vremena uz nultu emisiju štetnih plinova, baš kao neko baterijsko električno vozilo, ali bez brige oko punjenja baterije.

Jačajući svoju reputaciju kao predvodnika u svom segmentu u pogledu sigurnosti, Toyota Yaris ponovno podiže standarde. U skladu s Toyotinom posvećenošću širenju dostupnosti sigurnosti, novi Yaris uživa pogodnosti još šireg sistema aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense kao standardne opreme, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS), kao što su pomoć u zadržavanju u prometnoj traci (Lane Trace Assist), pomoć u zakretanju upravljača u nuždi (Emergency Steering Assist) i sistem pomoći u  skretanju na raskrsnici (Intersection Turn Assistance).

Funkcionalnost sistema predsudarne zaštite je proširena tako da sada može prepoznati pješake danju i noću te bicikliste danju, te je prva Toyota opremljena središnjim zračnim jastucima. Oni sprečavaju međusobni udar vozača i suvozača prilikom bočnog sudara.

Uz sve ove dodatke i pogodnost značajno povećane krutosti karoserije zahvaljujući platformi GA-B, Toyota ima za cilj učiniti novi Yaris najsigurnijim malim automobilom na svijetu.

Yasunori Suezawa, glavni inženjer za novi Yaris  imao je jasnu sliku o tome kakav taj automobil treba biti u vrijeme radikalnih promjena u automobilskoj industriji: „Iznova smo promišljali vrijednosti koje kompaktno vozilo mora imati na prelasku u sljedeću generaciju. Osnovne stvari su mala potrošnja goriva, sigurnost, prostranost, praktičnost i performanse. Ali, moramo pružiti i vožnju punu užitka svakom našem kupcu – odlika koju u novom Yarisu izražavamo kao „spremnost za polazak“.“

Toyota Yaris ima zavidno naslijeđe. Model prve generacije, predstavljen 1999., je bio prvi Toyotin model koji je osvojio titulu Europskog automobila godine, te se isticao svojim karakterom „velikog malog“ automobila zahvaljujući zavidno prostranoj unutrašnjosti.

Druga generacija Yarisa je bio prvi model u segmentu B koji je osvojio pet zvjezdica u programu ispitivanja sigurnosti Euro NCAP, dok je treća generacija po prvi put uvela hibridni električni pogon na tržište malih automobila te učinila dodatne iskorake u sigurnosti zahvaljujući sklopu naprednih sistema pomoći vozaču Toyota Safety Sense kao standardnoj opremi.

U 20 godina, Yaris je postao najvažniji Toyotin model u Europi, neprestano povećavajući ukupni broj prodatih vozila i tržišni udio. Prošle godine zabilježio je prodaju od oko 224.000 vozila.

Toyota predviđa da će segment B ostati velik dio tržišta u Europi u sljedećih nekoliko godina te da će Yaris nastaviti biti jedan od najvažnijih modela, odgovarajući na zahtjeve tržišta za automobilima koji troše još manje goriva i ispuštaju još manje štetnih tvari radi zadovoljavanja sve strožih ekoloških propisa.