Posted on

REKORDAN TRŽIŠNI UDIO KIJE U EVROPI

Kia Motors je zahvaljujući brzom rastu prodaje svojih plug-in hibrida i električnih vozila u prvih 8 mjeseci ove godine dostigla najveći tržišni udio u Evropi ikada.

Po podacima Europskega udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kijin evropski tržišni udio (ovdje spadaju zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) u prvih 8 mjeseci ove godine iznosi 3,6 %. Prošle godine u istom periodu ovaj udio iznosio je 3,1 %.

Sa 259.442 prodata primjerka u Evropi od januara do avgusta, što je 23,4 % manje nego u rekordnoj 2019., Kia je pretekla neke automobilske brendove. Evropsko tržište automobila je inače u odnosu na isti period 2019. godine doživjelo pad za trećinu (-32,9 %).

Prodaja elektrificiranih vozila Kia je ove godine osjetno narasla, na ukupno 68.611 prodatih vozila. Ovi podaci obuhvataju Kijinu sve veću ponudu blagih hibrida (MHEV), paralelnih hibrida (HEV), plug-in hibrida (PHEV) i električnih vozila (EV). To znači da je jedna od četiri Kije prodate u Evropi elektrificirana (26,4 %).

Emilio Herrera, izvršni direktor u Kia Motors Europe, rekao je: “Cijelo tržište se bori s dramatičnim padom prodaje, prouzrokovanim pandemijom, a koji je zahvatio i Kiju. Uprkos tome je brz rast prodaje naših električnih i hibridnih vozila doprinijeo rekordnom tržišnom udjelu. To je rezultat naše dugoročne strategije da pružamo različite napredne pogone. To nam zasigurno nudi čvrste temelje za održivi rast kada se tržišta oporave.”

Prodaja električnih vozila se više nego udvostručila: 8 % od svih novih vozila Kia je električnih
Kia je prodaju svoja dva električna modela e-Niro i e-Soul više nego udvostručila. U ovoj godini Kia je u Evropi prodala 20.649 električnih vozila, dok je istom periodu prošle godine prodala 9.303. Tako sada električna vozila čine 8,0 % svih prodatih vozila Kia u zemljama članicama EU, EFTA i u Ujedinjenom kraljevstvu, dok se po predviđanjima i u narednim godinama očekuje rast udjela ovakvih vozila.

Prodaja plug-in hibrida veća je za 61,1 % (18.868 vozila), prvenstveno zbog lansiranja plug-i hibridnih izvedbi modela Ceed Sportswagon i Xceed, kao i sve veće popularnosti plug-in hibridne izvedbe modela Niro. Prodaja blagih hibrida, koji su dio ponude linije EcoDynamics+’ kod modela Ceed, Picanto, Rio i Stonic, ove godine je premašila 9.000 vozila, što je novi rekordni rezultat ovog brenda. Kia je takođe zabilježila veću prodaju izvedbi Sportage EcoDynamics+.

Zanimanje za elektrificirane izvedbe modela Niro (HEV, PHEV i EV) je uprkos padu prodaje u Evropi naraslo (43.846 Nira, +12,7 % u odnosu na prošlu godinu). Elektrificirani Niro sada je već Kijin 3. najprodavaniji model u Evropi, ispred Stonica (35.950 vozila) i Picanta (30.502 vozila), a iza Sportaga (53.906 vozila).

Najprodavaniji model Kije je Ceed čija prodaja je takođe porasla (71.500 vozila u odnosu na 70.110 primjeraka u 2019.), prvenstveno zahvaljujući lansiranju nove izvedbe karoserije (Xceed) i dolaskom novih pogonskih izvedbi XCeed Plug-in Hybrid, Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid i novih blagih hibrida EcoDynamics+.

Do kraja godine: novi Sorento, unaprijeđeni Stonic i Rio, novi elektrificirani pogoni
Kraj ove godine Kiji će pružiti nove mogućnosti, jer će na tržištu lansirati nekoliko noviteta. Najznačajniji novitet je zasigurno veliki sportski terenac Sorento. 4. generacija ovog Kijinog legendarnog modela isprva će ponuditi dizelsku i hibridnu izvedbu, dok početkom 2021. godine očekujemo lansiranje plug-in hibrida.

Pored toga Kia će u Evropi ponuditi unaprijeđene izvedbe postojećih modela – sportske limuzine Stinger i popularnih modela Picanto, Rio i Stonic. Unaprijeđenja modela Rio i Stonic između ostalog uključuju blage hibride ‘EcoDynamics+’. Kia do kraja godine namjerava predstaviti štedljive i ekološki prihvatljivije tehnologije i u ostalim modelima.