Posted on

RENAULT NASTUPA S TRI POSADE NA HISTORIK RELIJU MONTE KARLO

Legendarni model francuske marke ove godine obilježava svoju pedesetu godišnjicu od premijernog predstavljanja. Osim što je bio jedan od omiljenih cestovnih automobila širom Evrope, Renault 5 je bio izuzetno brz i konkurentan trkački automobil. Renault ima bogatu historiju takmičenja u različitim disciplinama autosporta pa tako i u reliju. Ove godine, za 24. izdanje Historik Relija Monte Karlo, Renault šalje tri posade u tri Renaulta 5.

Prvu posadu čine Alain Serpaggi i Francois Allain koji će biti za volanom vrhunskog Renualta 5 Turbo iz 1980. godine. Serpaggi će tako evocirati uspomene na takmičenje u ovom automobilu s kojim je čak i osvojio titulu šampiona Francuske u reliju 1985. godine.

Druga i treća posada će nastupati u Renaultu 5 Alpine. Jedan od njih je iz 1978. godine koji će voziti Christian Chambord i Patrick Fourestie, dok će drugi, mlađi primjerak iz 1980. voziti Julien Saunier i Jean-Pierre Prevot. Sve tri posade se takmiče u kategoriji IV koja je namijenjena reli automobilima proizvedenim u periodu od 1.1.1977. do 31.12.1982.

Renault je slavio na Reliju Monte Karlo 1981. s R5 Turbo, dok je R5 Alpine bio na drugom i trećem mjestu 1978. godine, odnijevši dvostruku pobjedu u svojoj klasi.