Posted on

RENAULT PREDSTAVIO ELEKTRIČNI MEGANE E-TECH

Renault je objavio tehničke detalje i galeriju fotografija svog novog električnog automobila. Dva dana nakon što su se na Internetu pojavile prve fotografije, francuski proizvođač je i zvanično predstavio Megane E-Tech.

Renault je – iz marketinških razloga – odlučio da za novi model upotrijebi dobro poznato ime koje već generacijama nosi njegov kompaktni hečbek – Megane, iako je ovde riječ o crossoveru i potpuno novom vozilu koje je bazirano na drugačijoj mehaničkoj platformi. Megane E-Tech Electric, kako je pun naziv ovog automobila, teži 1.624 kg i postavljen je na CMF-EV modularnu platformu koju dijeli sa sestrinskim električnim modelom Nissan Ariya.

Za vozilo dužine svega 4,21 m, Megane E-Tech ima impresivno međuosovinsko rastojanje od 2,7 m, čime je dobijena prostrana putnička kabina u kompaktnoj karoseriji. Auto je postavljen na velike, 20-inčne točkove i dolazi sa kvakama koje se uvlače u panele prednjih vrata, dok su one na zadnjim skrivene u “C” stubu. Megane E-Tech je ujedno prvi produkcijski Renault koji nosi novi logo brenda, dizajniran u retro stilu, a koji je debitovao na konceptu električne “petice”. Komandna tabla je gotovo u potpunosti digitalizovana, sa dva velika ekrana.

Ispred vozača je displej promjera 12,3 inča, koji mijenja konvencionalnu instrument tablu, a na vrhu centralne konzole nalazi se 12-inčni touchscreen multimedijalnog sistema visoke rezolucije. Jeftinije verzije automobila opremljene su skromnijim centralnim ekranom od 9 inča. Renault se pohvalio da je električni Megane “zelen” na više načina – osim što ima pogon sa “nultom emisijom”, koristi presvlake od tkanine napravljene u potpunosti od recikliranih materijala.

Čak su i neki donji dijelovi kontrolne table napravljeni od reciklirane plastike, koja je takođe korištena za mnoge komponente na instrument tabli. Osim toga, na kraju životnog ciklusa Renaulta Megane E-Tech Electric, 95% vozila će moći da se reciklira.

Bazičnu verziju pokreće električni motor od 130 KS (96 kW) i 250 Nm, dok snažnija raspolaže sa 218 “konja” (160 kW) i 300 Nm. Renault Megane E-Tech Electric sa jačim motorom ubrzava 0-100 km/h za 7,4 sekunde i razvija maksimalnih 160 km/h. Kupci mogu da biraju između dvije baterije – kapacitet manje je 40 kWh, a veće 60 kWh.

Manja baterija obezbjeđuje autonomiju u vožnji do 300 km (prema WLTP standardu), dok se sa većom možete voziti i do 470 km prije nego što ostanete bez struje. Baterije se isporučuju sa garancijom od 8 godina. Ukoliko u tom periodu kapacitet padne ispod 70%, Renualt obećava da će vam je besplatno zamijeniti za novu.

Renault Megane E-Tech Electric biće izložen na sajmu automobila u Minhenu, koji se održava ove sedmice, a potencijalni kupci će moći da ga poruče tek od februara 2022. U prodaji će se zvanično naći u martu.

Izvor: B92