Posted on

SKANDAL! THIERRY NEUVILLE DIVLJAO PO ZAGREBU, A ONDA SE DESILO OVO! (VIDEO)

Desilo se to da ste se upecali na jeftini clickbait polupismenih novinara. Krenimo redom. Sinoć je u Zagrebu startovalo drugo izdanje WRC Croatia Relija. Komšije, kapa do poda! Grandiozno takmičenje je i ove godine u okolini Zagreba zahvaljujući nevjerovatnoj ekipi koju predvodi Daniel Šaškin. Tri dana vrhunske akcije na brzinskim ispitima u Hrvatskoj su garant dobre zabave te ćete se sigurno pokajati ako ne odete i ne svjedočite moći najbrutalnijih reli automobila u historiji.

Prvi brzinski ispiti su startovali rano jutros u 08:33. I što se tiče rezultata, možemo reći da Kalle Rovanpera „uništava“ konkurenciju jednakom žestinom kao što je prošle godine uništio svoj Yaris WRC. Thierry Neuville i dalje nema sreće. Hyunai ponovo ima tehničke probleme, rekli bismo da više ni on nije iznenađen. Čak šta više, Belgijanac bi bio iznenađen da vikend prođe bez problema s automobilom. Eh, upravo on je zvijezda ovog članka.

Naime, gotovo svi hrvatski mediji su se jutros raspisali o „divljanju reli zvijezde“ po zagrebačkim cestama te su se pitali „ko mu dade vozačku“. I ja se iskreno pitam ko njima reče da su novinari… Oni su sramota za svoju profesiju jer svojim neznanjem brukaju redakcije u kojima su zaposleni, a svojim plitkim razmišljanjem i bolesnom željom za „klikovima“ i „lajkovima“ koji su im očito jedina duševna hrana u mizernim životićima, pišu svakojake gadosti i blate jednog od najboljih reli vozača današnjice i disciplinu uopće.

Istina, pojavio se snimak u kojem se jasno vidi da Neuville se ne pridržava baš u velikoj mjeri saobraćajnim propisima. Teoretski, svaka posada na etapi mora da se pridržava svih saobraćajnih propisa kao i svi drugi učesnici u saobraćaju. U praksi, svaka reli posada od najbrže pa do najsporije ipak ima jednu vrstu privilegije u odnosu na druge učesnike kojom opet ne ugrožavaju nikoga u saobraćaju. Svuda u svijetu se voze reliji i svuda u svijetu kada vidite reli automobil, dajete mu prednost jer on sigurno žuri. Da li na VK ili na brzinac, to zna posada. Vi u svom automobilu ne znate. Vi u svom automobilu imate savršen pregled situacije i sve moguće sisteme asistencije na raspolaganju. Vozači svih reli automobila, od Rally1 pa do Rally5 imaju veoma mali, gotovo nikakav pregled situacije osim ispred sebe te biste trebali uzeti u obzir da vas u velikoj većini slučajeva, vozači ovih automobila čak ni ne vide, što zbog sjedišta, što zbog sve zaštitne opreme u automobilu.

Neuvilleov „grijeh“ je minimalan i bez ikakvog značaja. Radi se o višestrukom vicešampionu svijeta u reliju. Ne u šahu, boćanju ili ne znam čemu, već u reliju. To su ljudi koji voze brzinama preko 180 pa čak i do 200 km/h na uskim cestama i ne predstavlja im nikakav problem. Dakle, malim prekoračenjem brzine, niti jedan od ovih vozača vas sigurno neće ugroziti. I da, osobama koje voze automobile od preko 500 KS na zatvorenim cestama na kojima su potpuno slobodni da u potpunosti oslobode puni potencijal tih automobila, sigurno nije zanimljivo da „divljaju“ u saobraćaju sa tim automobilima koji se, za njihovu informaciju, voze u potpuno drugom režimu rada (Road – režim rada za etape).

Dalje. Svaki reli ima svoj itinerer – satnicu koja se poštuje tačno u minutu. Svaka posada mora doći u zonu vremenske kontrole (VK) tačno u minuti u kojoj im je zapisano u vremenskom kartonu. Niti minut prije, niti minut poslije – u suprotnom slijedi kazna. Ovi momci se takmiče za svjetsku krunu i za to su itekako plaćeni, ali to sa sobom nosi i ogromnu odgovornost. Dakle, Neuvilleu se sigurno nije „divljalo“ po cesti. On nije neiživljeni kompleksaš za volanom već vrhunski sportista koji samo nastoji da ispoštuje pravila takmičenja.

Kada sljedeći put poželite da pišete o reliju i automobilitičkim takmičenjima općenito, sjetite se da moje kolege, prijatelji, vozimo tokom cijele godine. Od marta pa sve do oktobra. Sjetite se da postojimo i tada. Mada sumnjamo, iskreno sumnjamo. Kada niste pisali o najvećem automobilističkom takmičenju na ovim prostorima, u svojoj državi u sedmicama, mjesecima koji su prethodili reliju, kada niste pisali o brojnim hrvatskim posadama koje će i ove godine braniti čast vaše države, možda je najbolje da nas u potpunosti zaobiđete. Sada. Zauvijek.

I da… Nećete vidjeti video snimak, barem ne na ovom portalu. Naše je pravo da vas lažemo, ali ova laž je za vaše dobro. Možda je vrijeme da prestanete vjerovati mainstream medijima kojima je jedini cilj da dobiju vaš klik, a da li će vam dati prave informacije… Uglavnom ne. Ne krijem se, ponosno stojim iza svake svoje riječi i ponosno ću se potpisati na kraju teksta.

Rijad Begić