Posted on

ŠKODA MOTORSPORT SPREMA NOVU FABIU RALLY2

Najuspješniji reli auto današnjice nije iz WRC klase, već je to automobil klase R5/Rally2. Statistika govori u njenu korist, Škoda Fabia R5 je najuspješniji reli automobil današnjice. Ukoliko želite da budete uspješni na reliju, birate Fabiu. Proizvedena u preko 500 primjeraka, računajući obje verzije (R5 i R5 EVO), Fabia je sakupila impozantnih 1.362 ukupnih pobjeda, dok bi pobjede u klasi bilo teško i izračunati. Osvajala je brojne nacionalne i regionalne šampionate, ali na svom kontu ima i one najveće titule: četiri puta je bila na vrhu WRC 2 šampionata, dok je na vrhu Evrope bila jednom i to 2019. godine.

I dok konkurencija još uvijek nije pronašla adekvatan odgovor na formulu koju su u Škoda Motorsportu primjenili s aktuelnom Fabiom R5/R5 evo, u češkom motorsport odjeljenju spremaju novu glavobolju za konkurenciju. Na internetu su se juče pojavile prve fotografije sa testiranja nove Fabie Rally2, a za volanom su se smjenjivali Pontus Tidemand i Kris Meeke. Automobil je tek na početku svoga razvoja, a za sada nema nikakvih zvaničnih informacija iz Škoda Motorsporta.

Obzirom na to da se radi o automobilu Rally2 specifikacije, sigurno je da će pod haubom ostati 1.6 litarski turbo motor koji će snagu slati na sva četiri točka putem manuelnog sekvencijalnog mjenjača sa pet brzina. O maksimalnoj snazi automobila, obrtnom momentu, izboru komponenti ovjesa, te odabiru proizvođača mjenjača, još uvijek je rano govoriti. Očigledno je da se radi o temeljito unaprijeđenom automobilu, a sam zvuk automobila sugeriše da su u Škoda Motorsportu izvršili značajnije izmjene na motoru, turbo punjaču i izduvnom sistemu jer se dosta razlikuje od zvuka aktuelne Fabie R5.