Posted on

TOYOTA GRMN SUPRA ĆE DOBITI NOVI MOTOR S PREKO 530 KS?

Čini se da Toyota radi na ekstremnoj varijanti GR Supre. Nakon što su predstavili GRMN Yaris, koji je značajno olakšan, ali isto tako namijenjen samo za japansko tržište, Toyota ponovo sprema model s GRMN oznakom. „Gazoo Racing Masters of Nurburgring“ ili jednostavnije GRMN je oznaka koju smo prvi put vidjeli s limitiranom serijom Yarisa prošle generacije koji je koristio 1.8 litarski motor s kompresorom koji je razvijao 205 KS i imao šper diferencijal, a snaga je išla na prednje točkove. Time se Toyota vratila u svijet sportskih automobila, a za njim su stizale GR Supra, GR Yaris, GR 86, a nedavno je predstavljena i GR Corolla.

GRMN Supra bi trebala biti tek treći model u historiji koji će ponijeti ovu oznaku, a da bi bila dostojna GRMN titule, potrebno je nešto posebno. A to nešto posebno je drugi BMW-ov motor s preko 530 KS. Prednji kraj će takođe dobiti nešto agresivnijeg dizajna s većom „grbom“ na poklopcu motora. Takođe, očekuje se da će krov automobila, kao i zadnje krilo biti izrađeni od karbonskih vlakana radi smanjenja mase automobila.

Taj motor bi vjerovatno bio derivat motora koji koriste M3 i M4 Competition, s tim da će umjesto 510 KS razvijati preko 530 KS prema prvim glasinama. Takođe, Supra sa šestostepenim manuelnim mjenjačem će biti predstavljena 28. aprila, a proizvodnja bi trebala krenuti u julu u Austriji. Prvi primjerci su planirani u salonima već u oktobru ove godine.