Posted on

TOYOTA LAND CRUISER SADA STIŽE SA VIŠE PERFORMANSI I UNIKATNIM „BLACK“ PAKETOM

Toyota je predstavila osvježeni Land Cruiser. Model koji je stekao reputaciju beskompromisnog, istinskog terenca koji je čvrst poput kamena. U historiji dugoj skoro 70 godina, Land Cruiser je ostao unikatan u svom segmentu zahvaljujući svojoj sposobnosti da kombinuje nevjerovatan kvalitet, trajnost i izdržljivost, a sve to uz najviše nivoe luksuza, komfora za putnike i sigurnosti.

Dostupan u više od 190 zemalja širom svijeta, više nego ijedan Toyotin model, Land Cruiser za 2021. godinu donosi nova poboljšanja svojoj reputaciji uz snažniji 2.8 litarski dizelski agregat sa Start & Stop sistemom, unaprijeđenjima multimedijalnog sistema i Toyota Safety Sense sistema aktivnih sigurnosnih tehnologija, a najnoviji dodatak je i specijalni „Black“ paket stilskih unaprijeđenja.

Dokazani 2.8 litarski, četverocilindarski DOHC common rail dizelaš sa 16 ventila je dobio povećanje i snage i obrtnog momenta. Snaga je povećana za 27 KS i iznosi 204 KS na 3.000-3.400 obrtaja u minuti, a maksimali obrtni moment je povećan za 50 Nm i sada iznosi 500 Nm u rasponu od 1.600 do 2.800 obrtaja u minuti.

Povezan sa šestostepenim automatskim mjenjačem, ovaj pogonski sklop omogućuje Land Cruiseru da postigne maksimalnu brzinu od 175 km/h, a ubrzanje je takođe poboljšano te od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,9 sekundi, što je pune tri sekunde bolje od prethodnika.

Upotrebom Toyotinog Start & Stop sistema, prosječna potrošnja goriva i emisija CO2 gasova je smanjena. Prosjek potrošnje goriva je smanjen za 0,7 l/100 km i iznosi tačno 7 l/100 km, dok je emisija CO2 smanjena za 18 g/km i iznosi 192 g/km.

Iznutra, paketi opreme su poboljšani kroz adaptaciju unaprijeđenog multimedijalnog sistema. Uz brži softver i odziv ekrana, multi-touch ekran i podesivi početni pregled, novi sistem nudi povezivost preko Apple CarPlay i AndroidAuto sistema.

Osvježeni Land Cruiser koristi drugu generaciju Toyota Safety Sense sistema aktivnih sigurnosnih tehnologija. Paket je proširen dodacima kao što su PCS (Pre-Collision System) koji sprečava sudar, sa noćnom detekcijom pješaka i dnevnom detekcijom biciklista, uz inteligentni adaptivni tempomat.

„Black“ paket je najveća novost koja se odnosi na eksterijer. Paket sadrži crnu kromiranu prednju masku i ukrase na zadnjem kraju, crne okvire svjetala za maglu, kućišta vanjskih retrovizora i prozirni klaster zadnjih svjetala, a iznutra se nalazi crna centralna konzola i centralni tunel.