Posted on

INTERVJU: NEMANJA MILOVANOVIĆ – ŽELJA SU MI GT AUTOMOBILI I PROTOTIPOVI!

Nemanja, prošle su skoro dvije godine od našeg posljednjeg razgovora. Od tada si bogatiji za još jednu CEZ titulu, iako vjerujemo da bi to bile zapravo dvije titule da korona nije poremetila planove. Kako se sada osjećaš, kao dvostruki CEZ šampion?

Da, tako je. Dvije godine se nismo čuli. Šta reći, Covid-19 je učinio svoje, promijenio nam je svima i planove i živote, ali nadam se da je težak period prošao. Napravio je problem u svijetu na svim poljima pa tako i u sportu. Žao mi je što je to osjetio i naš šampionat, a naravno i autosport. Lijep je osjećaj poslije dvije titule šampiona Centralnoevropske zone, uz to i prošle godine sam bio prvi u svojoj klasi, ali treći u diviziji D4. Svaki put kada si na čelu nekog šampionata, mnogo je lijep osjećaj.

Druga godina za volanom Cupre TCR, koliko je bolji auto u odnosu na stari Seat Leon Racer koji si imao prije?

Dvije godine sam sa Cuprom TCR, a prije toga je bila Cupra Racer. Šta reći, to su dva ista auta, ali Cupra TCR je dosta naprednija, imam bolji ovjes, sekvencijalni mjenjač, dosta toga. Cupra TCR je jednostavno dosta bolja od Cupre Racer.

Ti si sportista kakav se rijetko viđa na ovim prostorima i svuda imaš svoje vjerne navijače. Ipak ostao si na zemlji i uvijek si dostupan za razgovor, bosanski rečeno “raja”. Kakav je osjećaj voziti znajući da svuda imaš grupu lokalnih navijača koji dolaze tu radi tebe?

(Smijeh) Šta reći poslije ovakve vaše konstatacije osim da mi je drago što tako mislite. Ja sam jedan prizeman čovjek koji voli svoju publiku i ljude koji navijaju za mene, a naravno i one koji navijaju za druge, ne bi valjalo da svi najvijaju za jednog čovjeka – svako ima svoje navijače. Drago mi je da ja imam armiju svojih navijača u svakoj državi i svakom mjestu. Volim da vozim za svoju publiku, to je ipak poseban osjećaj i velika čast.

Tvoj realni domet nije CEZ šampionat. Svjestan si, kao i svi mi da imaš potencijal za mnogo više. Ipak, problem su naravno finansije. Da li ima naznake da bismo te mogli vidjeti dogodine u nekom regionalnom TCR šampionatu ili si pak razočaran politikom koja ima veliki upliv u te šampionate?

Odlicno pitanje! Tako je, iskreno mislim da vrijedim više i da sam spreman za jači šampionat. To pokazuju i vremena sa same staze koja pripadaju u top 5 TCR Istočne Evrope. To može još bolje sa još malo rada. Ipak, postoji jedno veliko ali. Odlična konstatacija i vaše zapažanje da je TCR Istočna Evropa jedna velika politika i ozbiljan budžet je potreban za isti. Iskreno, jesam razočaran sa mnogo stvari što se tiče te serije, prvenstveno ogroman budžet koji je potreban za TCR šampionate je ozbiljan problem za mlade talente. Da je to malo drugačije, dosta momaka bi vozilo ali ovako je baš nepristupačno. A drugo, mnogo loša politika je u toj seriji. Jednostavno to je po meni čist biznis. Mislim da je suvišno dalje komentarisati. A sto se tiče mene da li ću učestvovati… Ne znam šta bih vam rekao.

Iako si još uvijek mlad, iza sebe imaš ozbiljnu karijeru u Šampionatu Srbije. Kakve su tvoje ambicije u nastavku karijere – da li ćemo te gledati i dalje u touringu ili bi se volio okušati u GT trkama?

Mlad? (smijeh) Neka bude tako – piće od mene za vašu redakciju. Da, moja generacija trkača u Šampionatu Srbije je definitivno ostavila pečat. Moja karijera je možda mogla biti i bolja, ali ja sam zadovoljan. Što se tiče ovog drugog dijela pitanja, ozbiljna želja su mi GT automobili ili neki prototip, ali na to pitanje nemam i ne znam trenutno odgovor. Za to ćemo morati malo da sačekamo!

Za sada je u tvojoj garaži Cupra TCR, najaktuelnija verzija iz prve generacije. Ima li naznaka da bi uskoro mogao preći u neki još mlađi automobil ili je druženje s ovom Cuprom izvjesno barem još ovu sezonu?

Cupra je u garaži i ja ne želim da je dam tek tako. Taj auto i ja smo se do sada mnogo lijepo družili i vozili. Ja taj auto jako volim, ima par i zainteresovanih kupaca, ali ja auto ne želim da dam bez novca. Ako auto ostane u mojoj garaži, morat ćemo da se družimo – bilo bi ružno da auto spava u garaži! Ona baš kao i ja voli da bude na trkačkoj stazi! A ako se auto proda, onda…

Znamo da si veliki ljubitelj autosporta općenito. Da li si pratio ovogodišnju sezonu Formule 1 i borbu između Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena, te koje je tvoje mišljenje o situaciji koja je odlučila šampiona?

Tako je, trke su moj život i istina je da sam pratio. Ali, sve ovo što se dešavalo ove godine u F1 je jedna velika igra i još veća sramota. Na kraju, drago mi je da je Max uzeo titulu i pored toga što nisam neki ljubitelj Maxa i još manji Lewisa. Ipak mi je draže da je Max iz mnogo razloga.

Autosport je postao jako zatvoren i dostupan samo takmičarima s velikim budžetima. Da li je autosport postao prekomercijalan i prezatvoren za talentovane momke i djevojke koji možda nemaju finansijsku podršku?

Ne bih da se ponavaljam, ali u jednom od prethodnih pitanja sam već objasnio da je sve skupo i autosport spada u najkuplje sportove na svijetu, ako ne i najskuplji sport. Ali mislim da može malo da se pripomogne mladim talentima na razne načine.

Gledamo li te dogodine na Zalužanima ili možda pak u Cazinu na brdskoj trci, odavno se nisi pojavio na nekoj brdskoj trci?

Cazin je mnogo lijepa brdska trka. Ostala mi je u jako lijepom sjećanju, tamo sam dobio isto svoj dio publike. Jako lijepe uspomene me vezuju za tu stazu. Eh sada, brdo – nikad ne reci nikada jer se to ne zna. Bio je plan da se za kraj 2021. pojavim na Avali, u pitanju je CEZ trka, ali nisam želio da rizikujem zbog automobila, moj auto ipak nije za te staze. Zalužani – volim tu stazu, ipak je to jedna od staza koje su pečatirale moju karijeru. Tamo je moja publika, tamo se iskreno osjećam kao na domaćem terenu i hvala im svima za to jer kada god sam tu stazu vozio, uvijek sam imao veliku podršku. A da li ćete me gledati dogodine na Zalužanima, opet teško pitanje. Ja lično bih volio. Ni na to pitanje ne znam odgovor, a žao mi je jer 2021. nisam vozio.

Nemanja, hvala ti na izdvojenom vremenu! Za kraj ti ostavljamo priliku da pozdraviš koga želiš i pošalješ poruku našim čitaocima.

Eh sada mojih 5 min! Šalim se naravno, nema potrebe da se zahvaljujete. Ja sam tu i za vas i za vaš portal. Naravno, tu sam i za moju publiku, a i za one koji navijaju protiv mene. Želim da pozdravim sve vaše čitaoce i da im kažem da su na pravom mjestu. Želim da se zahvalim publici koja je uz mene i moj tim i koja me bodri. Jednostavno, moram da im kažem – VOLIM VAS! Želim da se zahvalim brendu 365.rs igre na sreću, jer bez njih ništa ne bih mogao ostvariti i ništa se ne bi desilo. Nadam se da ćemo i dalje biti zajedno! Ali najviše želim da se zahvalim svojoj porodici, ženi i djeci koja su mi najveća podrška, moj stub i koji me trpe ovakvog kakav jesam. Pozdrav za sve vas i vaše čitaoce, vaš Nemanja Milovanović!