Posted on

BOTTAS PO DRUGI PUT SLAVIO U RUSIJI

Valtteri Bottas je pobjednik VN Rusije. Mimo svih očekivanja, Bottas je sa treće pozicije slavio uvjerljivu pobjedu ispred Maxa Verstappena u Red Bull Hondi i timskog kolege, Lewisa Hamiltona koji je ponovo griješio i kršio pravila, a za to je bio i adekvatno kažnjen. Aktuelni šampion je dva puta vježbao start na mjestima koja nisu za to predviđena, te su mu suci uručili dvije kazne od po pet sekundi.

Bottas je pak bio besprijekoran danas, startovao je odlično i iskoristio svoju šansu da ostvari drugu pobjedu u Rusiji i drugu pobjedu ove sezone. Max Verstappen je imao problematičan start, napravio je grešku u prvoj krivini te je imao dosta sreće da nije oštetio pod svog bolida nakon prilično grubog prelaska preko ivičnjaka, ali je iskoristio moć svog bolida da brzo vrati izgubljenu poziciju. Treća pozicija je pripala nezadovoljnom Hamiltonu koji se nije mogao pomiriti sa činjenicom da je ponovo (opravdano) kažnjen.

Na četvrtoj poziciji, kroz cilj je prošao Sergio Perez. Čovjek koji vozi posljednju sezonu u Racing Pointu, timu koji je spasio 2018. godine od propasti, ponovo je oduševio svojom vožnjom te nametnuo još jednom pitanje da li su iz Racing Pointa bili u pravu kada su odlučili da na njegovo mjesto dovedu Vettela umjesto na Strollovo koji je svoju trku završio već u prvom krugu nesmotrenim „naguravanjem“ sa Leclercom koji ga je napao s unutrašnje strane.

Vozač koji je još jednom oduševio ljubitelje Formule 1 je Daniel Ricciardo. Australac je dobio pet sekundi kazne za grešku u drugoj krivini kada se na stazu vratio na nepropisan način. Na samu dojavu o kazni, Ricciardo je reagovao u svom stilu: „U redu, voziću brže i pritiskaću. Iskupiću se za ovo.“. Za razliku od Hamiltona koji je negodovao za zasluženu kaznu, Ricciardo je pokazao veliku kompetitivnost i dašak starog duha vozača koji je danas rijetkost. I zaista, do kraja trke, Australac je stvorio i više od pet sekundi prednosti u odnosu na Charlesa Leclerca koji je završio trku na šestom mjestu.

Vožnja bez greške, vožnja koja bi ga u konkurentnom bolidu sigurno dovela do pobjedničkog postolja ili čak i pobjede, nagrađena je „skromnom“ šestom pozicijom. Charles Leclerc i Ferrari su ipak vjerovatno prezadovoljni rezultatom u Rusiji i činjenicom da su odnijeli šest poena. Leclerc je startao sa desete pozicije, a izuzetno pametnom vožnjom, čuvanjem guma i dobrim tempom, Leclerc je stigao do rezultata koji je ravan pobjedi u ovogodišnjem Ferrarijevom bolidu.

Esteban Ocon je završio trku na sedmoj poziciji iako je pred sami kraj trke bio pod velikim pritiskom od strane Daniila Kvyata koji je na domaćem terenu tražio što bolji rezultat. Ocon nije imao brzinu da izazove Leclerca iako je Renault ove godine znatno bolji od Ferrarija, ali je ipak uspio zadržati Rusa iza sebe. Kvyatu je ovo možda i posljednje pojavljivanje pred domaćom publikom pošto se sve više govori o njegovom odlasku iz Alpha Taurija, a nije viđen neki veći interes drugih ekipa koje imaju slobodna mjesta.

Pierre Gasly, pobjednik VN Italije, u posljednjim krugovima trke je pretekao Alexa Albona koji je ponovo bio u sjeni svog timskog kolege. Gasly je bio nevjerovatno motivisan da na stazi, u direktnom duelu pobijedi čovjeka koji je došao na njegovo mjesto u Red Bullu, a to je i ostvario sjajnim preticanjem. Albon s druge strane, baš poput Gaslyja u Red Bullu, jednostavno ne može da se adaptira na bolid koji je od starta razvijan isključivo prema Verstappenovom stilu vožnje te nastavlja bilježiti slabije rezultate od svog kolege. Možda bi povratak u Alpha Tauri bio savršena prilika za Albona da vrati potrebno samopouzdanje i pokaže koliko zapravo može u bolidu koji je „neutralan“.

Naredna trka se vozi za dvije sedmice na čuvenoj njemačkoj stazi Nurburgring.