Posted on

ZVANIČNO PRIKAZANI NOVA DACIA SANDERO I LOGAN

Dacia je prije nekoliko sedmica najavila novi Sandero i novi Logan, a sada su zvanično otkrili za dva modela. Dacia kontinuirano napreduje kao Renaultov „low-cost“ brend te svojim kupcima nudi sve bolji i bolji kvalitet vozila, ozbiljno se primičući nivou koji drži Renault u svojim vozilima istog segmenta kao i Dacijini modeli.

U Daciji prate trendove. Novi Sandero i Logan će imati moderni infotainment sistem, moderan dizajn enterijera, a sve to prati i prestanak upotrebe dizelskih agregata po uzoru na mnoge velike proizvođače koji postepeno izbacuju iz upotrebe motore koji kao pogonsko gorivo koriste naftu. Okosnicu ponude će činiti mali, ekonomični i efikasni trocilindarski motori.

Provjereni 1.5 dCi odlazi u historiju. Tako će kupcima biti ponuđeni atmosferski 1.0 motor sa 65 KS i petostepenim manuelnim mjenjačem. Ovaj motor će biti dostupan samo za standardni Sandero i Logan, dok Sandero Stepway neće biti dostupan sa osnovnim motorom. Sljedeći u ponudi je 0.9 litarski turbo motor sa 90 KS, a kupci mogu birati između šestostepenog manuelnog mjenjača i CVT mjenjača.

Iznad tog motora, nalazi se još TCe sa 100 KS i šestostepenim manuelnim mjenjačem, a na vrhu se nalazi motor koji može raditi na benzin i LPG. Spremnik za od 50 litara se nalazi na mjestu rezervnog točka, a istu zapreminu ima spremnik za gorivo, a kombinovano, Sandero sa ovim agregatom može preći više od 1.300 km.

Dacia je u unutrašnjosti spremila novi infotainment sistem. Niži nivo nosi naziv Media Display koji ima podršku za Android Auto i Apple CarPlay. Nivo iznad njega je Media Nav koji osim očigledne navigacije, nudi i bežični Android Auto i Apple CarPlay. Zavisno o infotainment sistemu, automobili dolaze sa dva, četiri i šest zvučnika, dok klaster instrumenata može biti analogni ili digitalni. Bluetooth i USB povezivost su dio serijske opreme, neovsino o paketu.