Posted on

HONDA PREDSTAVILA SUV E:CONCEPT

Honda je predstavila SUV budućnosti e:concept. Konceptno vozilo je predstavljeno na Sajmu automobila u Pekingu koji je u toku. Osim što su predstavili i novi CR-V sa punjivim hibridnim pogonom, glavna zvijezda je svakako e:concept. Ovo je direktna najava drugog potpuno električnog vozila iz Honde nakon što je u prodaju stigla Honda e.

Za razliku od Honde e, e:concept je dizajniran sasvim moderno, a ovaj koncept možemo smatrati i nagovještajem novog dizajnerskog pravca te definitivni prelazak sa „solid wing face“ formata prednjeg kraja. e:concept je dizajniran da bude što aerodinamičniji, a proporcionalno s tim i efikasniji.

Najveću pažnju izaziva ekstenzivan paket sigurnosnih sistema koji je poznat pod naziovm „Honda Sensing“. Ovaj model će obilježiti početak upotrebe potpuno nove generacije Honda Sensing sistema koji će imati sposobnost prepoznavanja, predviđanja i donošenja odluka, uz poboljšanje performanse samog sistema.

Osim nove generacije Honda Sensing sistema, u e:conceptu će debitovati i nova generacija Honda Connect sistema povezivosti koji će imati virtuelnog asistenta koji će koristiti vještačku inteligenciju, bežične nadogradnje i bržu i lakšu povezivost s pametnim telefonom.

Iz Honde nisu jasno rekli kada ćemo vidjeti produkcijsku verziju e:concept modela, ali možemo biti sigurni da će kroz godinu ili dvije, ovaj model ugledati svjetlo dana i stići u prodajne salone.