Posted on

HAMILTON RUTINSKI DO POBJEDE NA VN ŠTAJERSKE

Britanski vozač, Lewis Hamilton, pobjednik je VN Štajerske. Aktuelni svjetski prvak je u Mercedesu bio nepogrješiv još od kvalifikacija kada je odvezao zapanjujuće brz krug na kiši. Britanac je bez konkurencije odjurio do 85. pobjede u karijeri, a prve ove sezone. Kombinacija Hamiltona i dominantnog Mercedesovog bolida će vjerovatno i ove godine najčešće biti na prvom mjestu, a prošli vikend je bio tek trenutak slabosti.

Početak trke je obilježio incident između dvojice Ferrarijevih vozača. Sebastian Vettel je bio u velikoj gužvi u drugoj krivini i vodio veliku bitku sa Lanceom Strollom koji se nalazio sa njegove vanjske strane. Vodeći svoju bitku sa Strollom, Vettel je ostavio nešto prostora s unutrašnje strane, što je Charles Leclerc vidio kao priliku za napad. Vettel je u posljednjem momentu „zatvorio“ vrata, a već tad je bilo prekasno za Leclercovo povlačenje iz borbe. Došlo je do sudara između Vettela i Leclerca, a obojica su odmah nakon incidenta bila prisiljena na odustajanje.

Druga pozicija u trci je pripala Valtteriju Bottasu. Finac je vozio prosječnu trku, ali je bez prevelikog rizika stigao do novih 18 poena i zadrži lidersku poziciju u šampionatu. On je u samom finišu trke obišao Maxa Verstappena čije gume su bile na izmaku snage, a Bottas je to iskusno iskoristio. Treće mjesto je pripalo Nizozemcu koji u realnim uslovima i nije mogao bolje od treće pozicije u trenutnom snaga između Mercedesa i Red Bulla.

Četvrto mjesto je pripalo Alexu Albonu u Red Bull Hondi. Tajlanđanin se hrabro borio protiv Sergia Pereza u „pink“ Mercedesu (Racing Pointu), a Sergio Perez je zamalo obojici upropastio trku kada je preambicioznim manevrom pokušao proći Albona. Na kraju, Perez je prošao sa slomljenim stabilizatorom zbog čega je pao na šesto mjesto.

Top pet je kompletirao impresivni Lando Norris. U samom finišu trke, Norris je iskoristio slabosti svojih konkurenata i dovezao se do pete pozicije. Mladog Norrisa možemo smatrati najvećom senzacijom dvostrukog vikenda na Red Bull Ringu jer je na prošloj trci ovaj momak osvojio svoj prvi podijum u karijeri.

Šampionat Formule 1 se nastavlja već sljedeće sedmice trkom u Mađarskoj, na stazi Hungaroring.