Posted on

MERCEDES ISPISAO HISTORIJU NA IMOLI

Svi oni koji su gledali današnju trku Formule 1 za Veliku nagradu Emilije Romanje, svjedočili su potvrdi historijskog uspjeha Mercedesovog F1 tima. Njemački konstruktor je danas osvojio sedmu u nizu konstruktorsku titulu, nadmašivši tako Ferrarijev rekord od šest uzastopnih titula koje su osvojili u vrijeme Schumacherove dominacije. Pobjedu na današnjoj trci je odnio Lewis Hamilton koji je uz pomoć Valtterija Bottasa i virtuelnog vozila bezbjednosti, uspio da završi trku s jednim stajanjem iako je na startu pao na treće mjesto i nije imao pravi tempo za pobjedu.

Trka je sama po sebi bila prilično monotona od starta. Imola je po mnogima iznevjerila očekivanja – pogrešno. Na svakoj stazi je prisutan problem s prljavim zrakom koji opet nema nikakve veze sa stazom, već sa trenutnom specifikacijom bolida koji jednostavno iza sebe izbacuju dosta tog „prljavog vazduha“ i tako otežavaju utrkivanje. Prekretnicu trke je donijelo izlijetanje Maxa Verstappena koji je u tom momentu bio na drugom mjestu. Na stazu je izašlo vozilo bezbjednosti te su neki odlučili da uđu u box po nove, mekane gume za sprint do samog finiša trke.

Dok su redari uklanjali Verstappenov bolid, u boks je ušao Sergio Perez. Ipak, taj potez ga je koštao podijuma jer su ga prošli i Ricciardo i Kvyat, a nije uspio preteći ni Charlesa Leclerca na gumama koje su bile stare preko 40 krugova. Upravo ovaj pomenuti redoslijed vozača je i poredak u trci. Ricciardo je tako osvojio svoj drugi podijum ove sezone na radost francuskog tima. Daniil Kvyat je šefovima Red Bulla pokazao da itekako ima šta tražiti u Formuli 1 i dalje, a Charles Leclerc je upisao drugi uzastopni plasman u top 5.

Sergio Perez može da žali za propuštenom prilikom da osvoji prvi podijum ove godine i na savršen način kruniše svoju karijeru u Racing Pointu / Force Indiji. Iza njega, na sedmom mjestu je završio Carlos Sainz u McLarenu koji nije imao pravi tempo ni ovog vikenda, te je sve izglednije da će Renault sa ovim momentumom stići do trećeg mjesta u poretku konstruktora. Iza njega, sa nepunom sekundom zaostatka, završio je njegov timski kolega, Lando Norris.

Najbolju trku ove sezone, imali su momci iz Alfa Romea. Kimi Raikkonen je upisao deveto mjesto i nova dva boda, a Antonio Giovinazzi je osvojio posljednji raspoloživi poen za ekipu. Izvan poena, završili su Nicholas Latifi (Williams), Sebastian Vettel (Ferrari), Lance Stroll (Racing Point), Romain Grosjean (Haas) i Alex Albon (Red Bull).

Naredna trka se vozi u Turskoj na stazi Istanbul Park za dvije sedmice.