Posted on

Mick Schumacher novi prvak Formule 2!

Slavno prezime Schumacher vratilo se na svjetski vrh. Mick Schumacher je šampion Formule 2 za 2020. godinu. Iako je godinu započeo loše, te su mnogi posumnjali u njegovu automobilističku budućnost, Mick je u nastavku sezone podigao svoj nivo i pokazao da je naslijedio sve najbolje gene od svog oca, Michaela Schumachera, najvećeg vozača u historiji Formule 1.

Današnju trku nije odvezao u maniru kako nas je navikao. Već na samom startu je napravio veliku grešku kada je blokirao prednji lijevi točak i u žestoko oštetio gume. Bilo je jasno da će u toku trke morati ići na zamjenu guma, ali se ipak zadržao na stazi i vodio borbu protiv Calluma Ilotta, svog glavnog konkurenta za titulu. Ilot je pokušavao, ali nije mogao proći put pored Schumachera. Vremena je ponestajalo te je Ilott krenuo u očajnički potez i doslovno se bacio pred Schumachera te ga tako obišao na stazi.

Mick je nedugo nakon toga počeo da gubi pozicije, a onda se povukao u boks na zamjenu guma. Činilo se da gubi titulu. Uskoro, Ilott počinje da gubi vrijeme i prestiže ga čitava kolona vozača, da bi trku završio izvan bodova. Ključna borba na stazi je bila protiv Schumachera koji je taktički bio savršen u defanzivi i tjerao Ilotta da troši gume. Na kraju, Schumacheru je bilo jasno da će ostati bez bodova, ali je doveo i Ilotta do ispadanja iz top 8 na vrlo mudar način i tako sebi obezbijedio savršen kraj kampanje u Formuli 2.

Naredne sezone, Mick Schumacher prelazi u Haas F1 tim, a već sada postoje glasine kako bi na trci u Abu Dhabiju koja se vozi narednog vikenda mogao da zamijeni povrijeđenog Romaina Grosjeana koji se i dalje oporavlja od povreda zadobijenih prošle sedmice u stravičnom incidentu u prvom krugu trke za VN Bahreina.