Posted on

Sebastien Ogier osvojio sedmu WRC titulu – prvu u Toyoti

Sebastien Ogier i Julien Ingrassia su novi – stari šampioni WRC šampionata. Nakon velike borbe s timskim kolegama Elfynom Evansom i Scottom Martinom, Velšanin je popustio pod pritiskom i napravio „kobnu“ grešku tokom jučerašnjeg dana i izletio sa staze. Ogier je zatim nastavio da vozi u svom uobičajenom, sigurnom maniru i dovršio reli ispred Hyundaijevog dvojca, Otta Tanka i Danija Sorda.

Prva sezona u Toyoti je krenula „oprezno“ i u Monte Karlu je po prvi put poražen još od 2013. godine kada je započeo svoj pobjednički niz. Reli je završio na drugom mjestu, a zatim je u Švedskoj završio van pobjedničkog postolja. Ništa nije ukazivalo na šampionsku godinu Sebastiena Ogiera. Došao je Reli Meksiko gdje je konačno uspio da upiše trijumf u 2020. godini. Onda je uslijedila duga pauza zbog pandemije korona virusa. Upisao je dva podijuma, ali i odustajanje u Turskoj. Kao da je sreća bila napustila Francuza.

Ypres Reli je po svojoj konfiguraciji trebao odgovarati Evansu. Upravo je taj reli otkazan zbog novog talasa korona virusa i lockdowna u Belgiji. Reli Monza je trebao biti potpuna nepoznanica svima. To bi značilo da je iskustvo presudno. I zaista je bilo. Međutim, ni Ogier nije bio bezgrešan. Pravio je i on greške. Ipak, niti jednu kardinalnu. Evans je izletio i otvorio put Ogieru. Ogier je to iskusno iskoristio i donio novu vozačku titulu Toyoti, drugu zaredom i sedmu u svojoj karijeri.